A magyar szülők több mint fele szerint tanárhiány van az iskolákban

  • narancs.hu
  • 2023. október 16.

Belpol

A Publicus felmérése szerint a szülők 56 százaléka úgy látja, az iskolákban az elmúlt években rosszabb lett a helyzet.

Bár a kormány és a fideszes politikusok tagadják az országos szintű pedagógushiányt, és az erről szóló híradásokat álhírnek és "baloldali hergelésnek" tekintik, a szülők mindezt máshogy érzékelik – ez derül ki a Publicus Intézet a Népszava számára készített közvélemény-kutatásából.

A lap által közölt adatok szerint azoknak

a többsége (54 százaléka), akiknek van iskoláskorú, állami oktatási intézménybe járó hozzátartozójuk, úgy véli, érzékelhető a tanárhiány. Nincs pedagógushiány 38 százalék szerint ott, ahova a gyermeke jár, 8 százalék nem válaszolt, vagy nem tudja.

Arra a kérdésre, előfordult-e olyan, hogy tanórák maradtak el szaktanárok hiánya miatt, a megkérdezettek többsége, 51 százaléka igennel felelt. A Publicus felmérésében megkérdezettek 47 százaléka jelezte, tud arról, hogy nyugdíjas pedagógusok is tanítanak ott, ahova gyermekük jár.

A kutatás kitért a nyáron elfogadott pedagógus státusztörvény hatásaira is.

A megkérdezettek 55 százaléka szerint nyáron vagy szeptemberben volt felmondó tanár a gyereke iskolájában, 39 százalék pedig ismer olyan pedagógust is, aki a státusztörvény miatt mondott fel.

A felmérésben megkérdezték, szükség volt-e már arra, hogy gyermekük intézményét anyagilag vagy egyéb módon (pl. vécépapír, fénymásolópapír, kréta, tisztítószer vásárlása) támogassák: erre 52 százalék felelt igennel, mintegy 47 százalék pedig nemmel.

A kutatás kitért továbbá arra is, hogy vajon a megkérdezettek által ismert iskolákban hogyan változott a helyzet az elmúlt években. A válaszadók 56 százaléka mondta azt, hogy rosszabbak lettek a körülmények, 37 százalék szerint nem változott a helyzet, 4 százalék szerint pedig jobb lett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk