A magyar védettségi igazolvány megfelel majd az uniós szabályozásnak

  • narancs.hu
  • 2021. június 3.

Belpol

Tartalmazni fogja az oltás típusát és az oltások időpontját is – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Úgy tűnik, sikerült legyőzni a koronavírus harmadik hullámát, a fertőzések mértéke rendkívül alacsony, a tesztek csupán körülbelül 1 százaléka lesz napról napra pozitív. Már majdnem a tavaly nyári adatokhoz hasonlóak a mostani számok is – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig bejelentette, a tervek szerint ez volt az utolsó Kormányinfó, amit még online tartottak meg, jövő héttől ismét élőben jelentkeznek, vagyis a sajtó képviselői személyesen is részt vehetnek majd a sajtótájékoztatókon. (Jelenlegi formájában a tájékoztatókra előre kell elküldeni az újságírói kérdéseket, mivel a sajtóorgánumok munkatársai nem lehetnek jelen.)

A kielégítő járványügyi helyzet oka egyértelműen az, hogy Magyarország jól áll a koronavírus elleni oltás beadásával, mondz a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Bár már több mint 5,2 millió ember kapott oltást, ez az összes regisztrált 91 százaléka; a maradék, regisztrált 433 ezer ember többsége még nem oltatta be magát, de a miniszter elmondása szerint rendelkezik védettségi igazolvánnyal, mert a fertőzés miatt egyelőre védettnek minősülnek. Hozzátette: egyértelmű az a tudományos álláspont, mely szerint aki már átesett a betegségen, az is nyugodtan beoltathatja magát.

Oltóanyagtöbblet van, így bárki bármelyik oltóanyagot választhatja.

Ehhez csupán regisztrálni kell, és vagy a háziorvoshoz fordulni, vagy időpontot foglalni az oltásra. Gulyás azt mondta, aki ma regisztrál, három nap múlva bármelyik oltóanyagot megkaphatja időpontfoglalással, de akár egy nap múlva a háziorvosánál is felveheti a vakcinát.

Elmondása szerint miután eddig a magyar társadalom 54 százalékát sikerült beoltani, a társadalmi immunitás közelében vagyunk, plusz ehhez hozzá kell még venni azt az 5-600 ezer embert, akik már átestek a betegségen, de még nem kaptak oltást. A kormány számításai szerint ez azt jelenti, hogy biztosan 60 százalék felett van az átoltottság, de lehet, hogy 65-70 százaléknál tartunk. Gulyás nyomatékosított, a kormány továbbra is mindenkit vakcinációra buzdít.

Bár az uniós védettségi igazolványokról is tárgyalt a kormány a szerdai kormányülésen, de még mindig nem ismerik a végrehajtási szabályok egy részét. Gulyás annyit tudott egyelőre mondani, hogy lesz digitális és papíralapú igazolás is, a digitális június 15-től áll majd rendelkezésre. Ezzel együtt

a magyar védettségi igazolvány digitális verziója tartalmazni fogja az oltás típusát és mindkét oltás dátumát is, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak, vagyis ekképp a digitális változat alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására.

Legalábbis abban bízik a kormány, hogy a magyar igazolványt az EU-ban is el fogják fogadni.

Magyarország már 12 országgal egyezett meg a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, az ezekből az országokból érkezők angol nyelvű igazolásait pedig kötelesek elfogadni Magyarországon.

Gulyás közölte, a hivatalos és állami laborok vizsgálatai alapján jól működnek az oltások. Közel 3,7 millió második oltást kapott ember után 8193 ember betegedett meg hét napon belül, közülük 524 ember halt meg. Oltásokra lebontva úgy néz ki a helyzet a miniszter elmondása szerint, hogy

  • Pfizerből 1,5 millió ember kapta meg mindkét oltást, 3657-en betegedtek meg 7 napon belül, közülük pedig 268 ember halt meg.
  • Modernával 209 ezer ember oltottak be, 204 megbetegedés történt, 24-en haltak meg.
  • AstraZenecát 181 ezer ember kapott, 816 megbetegedést észleltek, 12-en hunytak el.
  • Szputnyikkal 809 ezer oltottak be, 697 megbetegedés volt és 13 haláleset.
  • Sinopharmot 850 ezer ember kapott, 2800 megbetegedést és 206 halottat jelentettek.

A miniszter arról is beszámolt, hogy 6 milliárdos keretösszeggel írt ki pályázatot a Belügyminisztérium járda- és útfelújításra, de akkora volt az igény, hogy további több mint 20 milliárdos igény jelentkezett – ezt a forrást a kormány biztosítja. A támogatott önkormányzatok között, mint mondta, természetesen ellenzéki és kormánypárti önkormányzatok is vannak.

„Az internet világa egymástól nagyon távol álló kultúrákat is összeköt” – mondta Gulyás Gergely arra reagálva, hogy a TEK kedden elfogott egy 21 éves magyar férfit, aki a gyanú szerint terrorcselekményekre készült Magyarországon, és úgy tudni, a férfi az elfogása előtt az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon csetelt erről a szándékáról. Gulyás szerint jó jel, hogy a magyar hatóságok még az előkészületek alatt beavatkoztak.

„Elég gyermekded, de legalább vicces” – így kommentálta Gulyás, hogy a ferencvárosi ellenzéki vezetésű önkormányzat átnevezte a Fudan leendő kampusza melletti utcákat úgy, hogy azok egyértelműen fricskát jelentsenek a kínaiaknak

Böröcz László még nem nyújtotta be az önkormányzati bérlakásokról szóló módosító indítványát, de a miniszter közlése szerint erre a törvényalkotási bizottság üléséig sor kerülhet. Mint mondta, a kormány általában támogatja, hogy bérlemény helyett tulajdont szerezzenek az emberek, de az már Böröczön múlik, hogy milyen irányba szűkíti az eredeti javaslatát.

A Honvédségnél történt vezetőváltásról Gulyás azt mondta, Korom tábornok a saját felmentését kérte, helyettese pedig a NATO-ban fog dolgozni, ott kapott állásajánlatot, amit elfogadott.

Gulyás kiemelte, tévedés, hogy kínai Sinopharm vakcinát fognak gyártani Debrecenben. A Nemzeti Oltóanyaggyárban magyar vakcina készül alapvetően, ez lesz a fő profil, de úgy fogalmazott a miniszter, hogy mellette gyárthatnak majd más fajtát is.

Az ellenzéki előválasztásról a miniszter azt mondta, színjáték, nem érdemi verseny, mert a szerepeket szerinte Gyurcsány Ferenc osztja.

A kormány azt tervezi, hogy elfogadnak olyan javaslatot, miszerint a szülők megtudhatják, a gyerek tanárát beoltották-e, ahogy egy ellátásra szoruló ember is megtudhatja, hogy az orvosát beoltották-e. Minderről már az első tárgyalási lépéseket megtették – mondta Gulyás.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a harmadik hullám rendkívüli megterhelései után a kormány többletszabadságot adna az idei évre az egészségügyi dolgozóknak. Erről a következő kormányülésen fognak tárgyalni.

Gulyás azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország mindent megtett annak érdekében, hogy ha szükség lesz harmadik emlékeztető oltásra, akkor az megoldható legyen, de egyelőre nincs erre szükség, így a kormány szívesen ad kölcsön vakcinát a rászorulóbb országoknak úgy, hogy azt néhány hónapon belül visszakapja.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk