Kínai vakcina dől majd a „Nemzeti Oltóanyaggyárból” is

  • narancs.hu
  • 2021. június 1.

Belpol

Kínából úgy tűnik, sosem elég: a Sinopharm teljes gyártási technológiáját átvesszük, és két új kínai bank is érkezik Magyarországra.

Megállapodás született arról, hogy a Magyarországon jelenleg építés alatt álló Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz a koronavírus elleni kínai vakcina előállítására is, ami nagy stratégiai előnyt jelent majd az ország számára - jelentette be Szijjártó Péter hétfőn Kínában, Guiyangban.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarországon átveszik majd a Sinopharm teljes gyártási technológiáját, s ez fontos előny, ugyanis a világon folyamatos lesz a kereslet a vakcinák iránt. Mint mondta, a vakcina szerinte nem ideológiai vagy geopolitikai kérdés, hanem az életmentéshez szükséges eszköz.

Szijjártó hét év alatt 12-szer tárgyalt kínai kollégájával, Vang Jivel, ami szerinte azt is jelzi, hogy mindkét félnek mennyire fontos a kapcsolatok erősítése. „Magyarország és a Kínai Népköztársaság 2017 óta stratégiai partnerei egymásnak, ha valakinek eddig kétségei voltak, akkor az elmúlt hónapokban meggyőződhetett arról, hogy Magyarország milyen sokat profitált ebből a stratégiai együttműködésből (...) Annak sikere most már megmentett emberéletekben mérhető" – idézi szavait az MTI.

A tárgyaláson ugyanakkor nem csak a kínai vakcinatechnológia átvételéről állapodtak meg: a külügyminiszter bejelentése szerint hamarosan két nagy kínai bank is megjelenik Magyarországon, és több nagy hazai beruházásról, közöttük az elektromos autók gyártásáról is egyeztettek.

Új realitás a gyarmatosítás

Az EU és Kína közötti kapcsolatról Szijjártó azt mondta, a kormány támogatja a viszony javítását célzó kezdeményezéseket, "szankciók és ellenségeskedés" helyett kölcsönös érdekeken alapuló, kölcsönös tiszteletre építő együttműködésre lenne szükség. A miniszter ezzel arra is utalhatott, amikor az Magyarország az unió egyetlen tagállamaként sorozatosan vétózza meg az EU Kínát bíráló közös nyilatkozatait.

Szijjártó arról is beszélt, a kontinensnek "rá kellene ébrednie, hogy új realitás van a világban", és ha nem sikerül javítani a kapcsolatokat, akkor az EU nagyon sokat fog veszíteni”.

 

Az új realitást Magyarország a saját bőrén tapasztalhatja: kínai hitelből épül fel a legalább 750 milliárdos költségvetésű, ám soha meg nem térülő Budapest- Belgrád vasútvonal, és azért is kínai hitelt törleszt majd az ország éveken, hogy 540 milliárd forintból kínai cégek túlnyomórészt kínai diákok számára Fudan Egyetemet építsenek Ferencvárosban.

Az új Selyemút építése és az Európa, Afrika és Latin-Amerika mind több államában megjelenő kínai gigaberuházások egy puha gyarmatosítás eszközei is lehetnek. Mint a Magyar Narancsban megjelenp publicisztikájában Tillmann J. A rámutat, világszerte új kínai kolonizáció zajlik: Peking nem fegyverrel, hanem befektetésekkel, kölcsönökkel szerez újabb területeket magának, hódítása során pedig kizárólag csak gazdasági érdekek és nem erkölcsi elvek mozgatják.

(Címlapképünkön Szijjártó Péter kínai és magyar zászlók előtt tart beszédet a kínai Guiyangban, 2021. május 31-én)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk