A Mazsihisz szerint Demeter Szilárd írása minden jóérzésű polgár számára vállalhatatlan

  • narancs.hu
  • 2020. november 29.

Belpol

A leírtakat elutasítja az izraeli nagykövetség is, Köves Slomó szerint ízléstelen, de Demeter Szilárd szerint a liberális mainstream az, amelyik "nettó náci logikát működtet."

"Európát Soros György gázkamrájának" nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjétől súlyos felelőtlenség létező előítéletekre rájátszani - írja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) honlapján Demeter Szilárd az Origon megjelent írására reagálva, ami szerintük vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára.

A miniszteri biztos és a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója egy magát hírporálnak kiadó kormányközeli propagandafelületen közölt egy szöveget, amiben a holokauszttúlélő magyar-amerikai üzletembert a Führerhez hasonlítja, Európa szerinte az ő gázkamrája.

Demeter olyanok írt, mint:

  • "Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos".
  • "Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai. Semmit nem tanultak a XX. századból."

Demeter Szilárd: Európa Soros György gázkamrája, Soros a liberális Führer

Azt a címet adta az írásnak, hogy Sor(o)s. A miniszteri biztos és a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója egy magát hírporálnak kiadó kormányközeli propagandafelületen közölt egy szöveget, amiben a holokauszttúlélő magyar-amerikai üzletembert a Führerhez hasonlítja, Európa szerinte az ő gázkamrája. Azt is írja, hogy a magyarok és lengyelek „az új zsidók", ezzel a EU-s vétóra és a jogállamiságról zajló vitára utalna elvileg.

Reagált az írásra az izraeli nagykövetség is, a Twitteren azt írták:

"Teljes mértékben elutasítjuk a holokauszt emlékének bármilyen célú felhasználását vagy az azzal történő visszaélést, ahogy az sajnos egy mai véleménycikkben megjelent. Nincs helye annak, hogy az emberiség történelmének legsúlyosabb bűncselekményét vagy annak elkövetőit összekapcsoljuk bármilyen kortárs vitával, függetlenül attól, hogy az mennyire jelentős".

A Telex megkeresésére Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), vezető rabbija pedig úgy reagált:

"Demeter Szilárd „eszmefuttatása" ízléstelen és méltatlan. Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál. A fennálló világrend érvényes konzervatív kritikáját adni nem csak lehetséges, de szükséges is. Konzervatívnak lenni azonban egyebek mellett annyit is tesz, hogy pontosan tisztában vagyunk azokkal a nyelvi keretekkel, melyeknek határait nem lépjük át, nem mossuk el. Nem vulgarizáljuk azt, amit nem lehet vulgarizálni".

Demeter az első számú kommunikációs csatornaként használt Facebook-oldalán a Mazsihisznak úgy reagált, hogy:

"A Holokauszt, és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, kisajátíthatatlan. Mindannyiunk közös öröksége. És mindannyiunk közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában."

A hangsúly szerinte a hasonlón van, az EU-ban ugyanis a nyílt társadalom eszméjét, az alatt pedig az illegális migrációt támogatják. "Az EU hangadói, élükön Soros György spekulánssal gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak - attrocitások, zsidók életét veszélyeztető terrortámadások tömkelege bizonyítja ezt az elmúlt évekből."

Szerinte a zsidó-keresztény kultúrát és az azon alapuló életformát megőrizni kívánók vannak ma veszélyben, a lengyeleket és a magyarokat pedig ki akarják taszítani az európaiak köréből.

"75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan.

És én nem is fogadom el."

 

Figyelmébe ajánljuk