A Médiahatóság szerint jogsértő, hogy az RTL-en este 9 előtt szerepelt egy szivárványcsalád

  • narancs.hu
  • 2022. február 4.

Belpol

A hatóság szerint ez "a gyermekek számára nehezen értelmezhető".

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legfrisebb közleményéből derült ki, hogy a testület jogsértőnek ítélte, hogy az RTL Klub szolgáltatója tizenegy alkalommal nem megfelelő időben sugározta A család az család című, társadalmi célú reklámot 2020 decemberében.

"Mivel a gyermekek számára nehezen értelmezhető a hirdetésben megjelenő azonos nemű párok gyermeknevelése és a családdal együtt tárgyalása, így azok csak este 9 és reggel 5 óra között kerülhettek volna adásba, miközben a csatornán reggel 6 és este 20 óra között adták le őket"

- írják a döntésről.

Abban az esetben azonban nem láttak kivetnivalót, amelyről egy civil szervezet tett bejelentést a hatóságnál. A  Vasárnap.hu-n és a Mandiner.hu-n megjelent interjú vizsgálatát kérték, amelyben egy katolikus plébános fejtette ki véleményét a szexuális kisebbségekhez tartozó, azt tudatosan vállaló emberekkel és az LMBTQ lobbistákkal kapcsolatban. (Vélhetően arról az interjúról van szó, amelyben Osztie Zoltán terrorizmusként hivatkozott az "LMBTQ-lobbi érzékenyítéséről", azt is mondta, hogy "az LMBTQ-lobbi egyértelműen megrontja a kicsi, egyébként egészséges fejlődésben lévő gyermekeket", és hogy "erőszakot tesznek a gyermekeken".)

Erről azt írják, hogy a hatóság vizsgálata megállapította, hogy a plébános "erőteljes kritikát" fogalmazott meg az LMBTQ-ideológiát propagáló aktivistákkal szemben "a katolikus egyház hivatalos álláspontjának, tanításának megfelelően, de nyilatkozata nem volt sem kirekesztő, sem gyűlöletkeltő".

A testület szerint a plébános által megfogalmazott bírálat "politikai véleménynek" számít, és így a véleményszabadság által a leginkább védendő megnyilvánulások közé tartozik, továbbá a szabad véleménynyilvánítás joga kiterjed az egyes közösségek szellemiségével, gondolatvilágával ellentétes megnyilvánulásokra is. A testület mindezek alapján nem indított eljárást a szolgáltatókkal szemben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.