A Mi Hazánk képviselője azt firtatta, miért kap állami támogatást a Carson Coma zenekar

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 27.

Belpol

A Carson Coma az elmúlt években kemény tízmillió forintot kapott az NKA-tól. 

Dócs Dávid képviselő arról kérdezte a kultúráért is felelős minisztert, hogy tervezik-e a továbbiakban is anyagi támogatásban részesíteni a Carson Coma zenekart. A Mi Hazánk képviselője emlékeztetett, az együttes az elmúlt években közel 10 millió forint állami támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alapból (NKA), amelynek kezelője (Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő) „a nemzeti és az egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének, valamint a hazai és határon túli terjesztésének támogatása” céljából jött létre – írja a 24.hu

A támogatást azért kérdőjelezte meg a képviselő, mert a Carson Coma közösen lépett fel egy Böiler nevű együttes frontemberével. Ezt követően idézett is a Böiler Rendőrökön bosszút állni című számából („Jó volna egyszer bosszút állni, / Rendőrökbe kést szurkálni. / Gyűrűs kézzel pofán baszni, / Dögöljön meg mind!”).

A politikus ezt összekapcsolta azzal, hogy Budapesten januárban megöltek egy rendőrt, februárban pedig „antifa bűnözők tömegesen támadtak” magyarokra. Szerinte ezen események fényében különösen érthetetlen, hogy a kormány anyagi támogatást biztosított egy rendőrgyilkosságra felbujtó énekessel együtt fellépő zenekarnak, számolt be a portál. 

 
Dócs Dávid, a Mi Hazánk képviselője kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 30-án
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Csák János miniszter megbízásából ezúttal is államtitkára, Vitályos Eszter válaszolt. Elmagyarázta a képviselőnek, hogy az NKA 30 éve működik elkülönített állami pénzalapként. Döntési mechanizmusa a társadalmi részvétellel kialakított kollégiumi rendszeren alapszik. A támogatások az ötöslottó-játékadó 90 százalékából, valamint a szerzői- és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezelésére vonatkozó törvény rendelkezései alapján a közös jogkezelők által kulturális célú felhasználásra átadott jogdíjbevételekből jön össze. A Carson Coma az elmúlt években összesen 10,5 millió forint támogatást kapott.

Vitályos különválasztotta a Böiler nevezetű együttes ügyét. Jelezte, hogy a zenekar számának idézett szövegével kapcsolatban határozott álláspontja, hogy „senkitől nem elfogadható magatartás az uszítás, sem a művészetben, sem a sporteseményeken, sem a társadalmi életben. A kérdése tehát bizakodással tölt el, és pártja jövőbeli magatartásának irányaként értelmezem”.

Az együttes tagjaival még 2021-ben készített interjút a Magyar Narancs. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk