A miniszterelnök bejelentette: újra vásárlási idősávot tartanak fenn az időseknek

  • narancs.hu
  • 2020. november 23.

Belpol

De a tavaszitól eltérő módon ezúttal az idősek máskor is vásárolhatnak, de a nekik kijelölt idősávban csak ők.

Orbán Viktor hétfő délelőtt jelentette be újabb Facebook videójában, hogy aláírta azt az Idősek Tanács alapján hozott kormányrendeletet, ami azt a célt szolgálja, hogy aa 65 éven felüliek hétfőtől péntekig 9 és 11 óra, szombaton és vasárnap pedig 8 és 10 óra között védett sávban vásárolhatnak. Ebben az időszakban csak ők lehetnek a boltban.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az idősek bármikor vásárolhatnak, de a védett idősávban csak ők tartózkodhatnak a boltokban.

Elmondta újból, hogy a járvány statisztikáiból világosan látszik, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályt továbbra is az idősek jelentik. A bejelentés előtt az Idősek Tanácsának tagjai javasolták az idősáv bevezetését, melyet Novák Katalin tolmácsolt.

A járvány első hulláma alatt a 9-12 óra közötti idősávot jelölték ki 65 éven felülieknek a vásárlásra. Akkor csak ezekben az órákban mehettek be a boltokba.

A korlátozás a videóban látszó dokumentum szerint a kihirdetés másnapján lép életbe.

(Facebook/Orbán Viktor)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?