A Miniszterelnökség főosztályvezetője is gyanúsított a pályázatos vesztegetési ügyben

  • narancs.hu
  • 2022. május 9.

Belpol

Korrupció miatt visszatartott uniós forrásokkal foglalkozott. Több száz millió, bizonyos esetekben az egymilliárd forintot is megközelítő vissza nem térítendő támogatásokokat csalhattak el.

Letartóztattak egy olyan miniszterelnökségi vezetőt, aki épp a korrupció miatt visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatos munkát végzett – írja a 24.hu. A lap az ügyészségi indítvány alapján arról ír, hogy a miniszterelnökségi főosztályvezető kenőpénzért cserébe azt ígérte, hogy az elutasított pályázatok felülvizsgálata kedvezően alakulhat majd.

A cikk szerint a tisztviselő 2016 elején került a Miniszterelnökség Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárságának állományába, ahol aztán az RRF Terv Végrehajtásáért és Fejlesztéspolitikai Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságára került, Leveleki Zsolt helyettes államtitkár alá. Az RRF az az uniós helyreállítási alap, amiből Magyarország épp nem részesül, mert a Bizottság nem elégedett a magyar korrupciós környezettel.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban a Kormányinfón elismerte, tárcája egyik munkatársa is érintett a büntetőügyben, ám Gulyás osztályvezetőről és kisebb csalásokról beszélt. Ugyanakkor a 24.hu által megismert ügyészségi indítvány szerint több száz millió forintos, bizonyos esetekben az egymilliárd forintot is megközelítő vissza nem térítendő támogatásokra benyújtott pályázatokat csalhattak el a gyanúsítottak. Volt hogy a pályázati összeg egy százalékát, de volt, hogy többet kellett visszaosztani a minisztériumi alkalmazottaknak.

Az ügyészség szerint a Pénzügyminisztérium munkatársai kenőpénzért cserébe segítettek a sikeres pályázásban, illetve az eredményes ellenőrzésekben, ha pedig ez sem volt elég, akkor beugrott a Miniszterelnökség főosztályvezetője is. Volt olyan eset is, amikor a főosztályvezető elintézte, hogy a pályázó cég az általa elnyert több mint félmilliárd forintos támogatási összeget teljes egészében lehívhassa előlegként, noha korábban elutasították ezt a kérelmet.

A miniszterelnökségi főosztályvezető ellen háromrendbeli vezető beosztású hivatali személy által, az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása a gyanú, amiért öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, ha elítélik.

(24.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk