Leváltották Csanádpalota polgármesterét, Etyeken maradt a fideszes vezetés

  • narancs.hu
  • 2022. május 8.

Belpol

Évek óta húzódó időközi polgármester-választásokat tartottak meg több településen is vasárnap. 

Több településen is időközi önkormányzati választást tartottak vasárnap. A legtöbb településen, ahol most választást tartottak, már hónapok, sőt, évek óta húzódott az időközi választás a pandémia miatt, miután a polgármesterek a legtöbb helyen a 2019-es önkormányzati választások után egy éven belül lemondtak, vagy a képviselő-testületek feloszlatták magukat. 

Kilenc hónapig bírta elviselni egymást Csanádpalota polgármestere és képviselő-testülete – utóbbi ennyi idő után oszlatta fel magát a 2019-es választások után, amikor is Debreczeni István helyi vállalkozót választották polgármesterré. Debreczeni korábban azzal került be a hírekbe, hogy Hitler-bajuszt festett Lázár János fideszes jelölt háromszáz plakátjára a 2014-es országgyűlési választások idején, amiért szabálysértési eljárás indult ellene. A Csanádpalotán kialakult helyzetről itt írtunk korábban: 

A vasárnapi időközi választáson végül Debreczenit leszavazták: 2376 választásra jogosult csanádpalotai közül 1420-an vettek részt a választáson, közülük 1400-an adtak le érvényes szavazatot, a 2006 óta önkormányzati képviselőként dolgozó Perneki Lászlót pedig 1026-an támogatták, miközben Debreczeni 374 szavazatot kapott, így Perneki lesz a polgármester.  

A Fejér megyei, Felcsúthoz közeli Etyeken 2020 nyarán oszlatta fel magát a képviselő-testület, miután komoly ellentét alakult ki a fideszes polgármester, Zólyomi Tibor és a független többségű testület között.

Zólyomi egy helyi építőipari vállalkozó, akiről a településen úgy tartják, hogy Mészáros Lőrinc egyik lányának is udvarolt egy időben, ám végül nem sikerült egészen közel jutnia a tűzhöz. A 2019-ben megválasztott polgármester kisebbségbe került a képviselő-testületben, amelybe az előző polgármester köreihez tartozó négy független képviselő mellett további két fideszes jutott még be. Arról, hogy a független képviselőket hogyan próbálták „fideszesíteni”, illetve hogy mi vezetett végül a feloszlatáshoz Etyeken, itt írtunk korábban:

A vasárnapi időközi választás viszont nem hozott változást: a polgármesteri posztért egyedül Zólyomi indult el a Fidesz színeiben. A névjegyzékben 3602-en szerepeltek, az időközi választáson 1722-en voksoltak, 1453-an adták szavazatukat Zólyomi Tamásra. 

Pilismaróton a fideszes támogatású polgármester, Pergel István azért mondott le, mert a lakosok tiltakoztak egy helyi bányaberuházás miatt, amelyet a településvezető viszont támogatott. A polgármester előbb lemondott, majd a testület is feloszlatta magát, hogy a bányáról végül egy újonnan megválasztott testület dönthessen.

A vasárnapi időközi választáson a korábbi polgármester nem, de hét másik független jelölt elindult, közülük az érvényes szavazatok 50 százalékával a független Hunyadi Balázst választották polgármesterré. 

A szavazásra jogosult 1650 lakos közül 741 ember adott le érvényes szavazatot, ez 45 százalékos részvételi aránynak . A településen újraválasztották a képviselő-testületet is, a hat helyért 11 független jelölt indult.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban a független többségű testület mondta ki a 2019-es választások után 10 hónappal, hogy nem tud tovább együtt dolgozni a fideszes polgármesterrel. Mint azt egy korábbi cikkünkben írtuk, az újraválasztásért kampányoló polgármester, Palotás András azzal érvelt maga mellett, hogy „a kormány csak a komoly, mindenki érdekét szolgáló, életképes fejlesztési koncepcióval rendelkező, együttműködni képes vezetést támogatja: nem a 10 hónap után sértődötten önmagukat feloszlató településvezetőket. Igenis fontos tehát, hogy ki most (és ki lesz) Vizsoly első embere”.

A most vasárnapi időközi választáson viszont nem Palotást választották meg a helyiek, hanem a képviselő-testület korábbi független tagját, Szegedi Szabolcsot.

A választási névjegyzékben 738 vizsolyi lakos szerepelt, közülük 600-an szavaztak, a legtöbb voksot, 395-öt Szegedi Szabolcs kapta, így ő lett a község új polgármestere.

A Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben 2020. augusztus 13-án oszlott fel a pusztán fideszesekből álló képviselő-testület, miközben 2019-ben a település a független Szalai Istvánnét választotta meg. Ő nem is indult újra a posztért, egyedül a korábbi fideszes önkormányzati képviselő, Radics Attila indult el a választáson, akire a 787 választásra jogosult polgár közül 263 adta le voksát a szavazókörben. A Radics Attilára leadott voksok közül 12 volt érvénytelen, a képviselő-testület tagjaira leadott szavazatok közül pedig tíz. 

A Veszprém megyei Balatonudvari polgármesterévé vasárnap egy független volt önkormányzati képviselő, Sötét Györgyöt választották. A településen az előző független polgármester, Szabó László 2020. szeptember 3-án mondott le. 

Az időközi választáson a posztért három független jelölt indult, a 321 választásra jogosult közül 185-en mentek el szavazni, ketten érvénytelenül voksoltak. Sötét György 92, Puhr Ádám Balázs 47, Varga Andrea 44 szavazatot kapott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállya község új polgármesterévé öt független jelölt közül Serfőző Szabolcsot választották a vasárnap megtartott időközi voksoláson. A választást itt is azért írták ki, mert az 1700 lakosú település korábbi polgármestere lemondott posztjáról. A polgármesteri tisztségért Drozsnyik-Kiss Mónika, Serfőző Szabolcs, Szentmarjai Levente, Szabó Zoltán Bence és Tökölyi János indult, közülük Serfőző Szabolcs kapta a legtöbb, szám szerint 586 szavazatot – közölte a helyi választási bizottság elnöke.

Zalaszabaron a korábbi polgármester, a független Takács Péter még 2020 augusztusában mondott le írásban tisztségéről. Helyére két független jelölt indult, Oncz Péter és Takács Béla, a szavazáson a 488 választópolgár közül 179 vett részt, a szavazólapok között egy érvénytelent találtak. Oncz Péter 97, Takács Béla 81 szavazatot kapott, így végül Oncz Pétert választották meg polgármesternek. A most polgármesterré választott Oncz Péter eddig képviselő-testületi tag volt, ezért a helyére új önkormányzati képviselő kerül. Ilyenkor a legutóbbi önkormányzati választáson a nyertesek után legtöbb szavazatot kapott képviselőjelölt veheti át a mandátumot, ha vállalja a feladatot.

A szintén Baranya megyei Bürüsön is azért írtak ki időközi választást, mert az előző, a települést 2014 óta irányító polgármester lemondott posztjáról. A három független jelölt közül Kozma Istvánt választották polgármesternek. A Szigetvár közelében fekvő község egyetlen szavazókörében a névjegyzékben szereplő 71 választópolgár közül 63-en voksoltak, ketten érvénytelenül. Kozma István 42, Sárosi Gyula 17, Kovács László 2 szavazatot kapott.

A Baranya megyei Illocskán a falu korábbi vezetőjének halála miatt volt szükség az időközi választásra, amelyen öten indultak. A névjegyzékben szereplő 197 választópolgár közül 124-en voksoltak, érvénytelen szavazat nem volt. A négy független jelölt közül Kehi József 66, Polyák Erika 45, Mészáros József 9, Jankovics János 4 szavazatot szerzett, míg a Munkáspárt jelöltjére, Kós Zoltán Istvánra senki nem szavazott. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.