A NER, Tarlós és a fák: 30 ezer fa hiányzik Budapestről

Belpol

Tarlós István budapesti faültetési akciójáról korai lenne győzelmi jelentést írni. Ráadásul a zöldebb Budapestért nem csak fákat kellene ültetni.

Tarlós István 2016-ban hirdette meg a Tíz­ezer új fát Budapestre! elnevezésű programot, amelyet három év alatt terveztek végrehajtani; azaz a kezdeményezés épp’ az idei választásra futotta ki magát.

A tízezredik facsemete ültetésére annak rendje s módja szerint nemrég sor került, ünnepélyes keretek között maga a főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ásta be a Margitszigeten. Az MTI-ben közölt PR-szöveg szerint a programmal a városvezetés „fontos klímastratégiai és egyben városi zöldinfrastruktúra-kérdést kívánt megoldani”.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Aktuális lapszámunkban annak jártunk utána, hogy mi történik a városi fákkal, miután elültetik őket. A facsemeték túlélési esélyei ugyanis nem a legjobbak, ha az ültetés során és az azt következő három évben nem kapnak megfelelő figyelmet.

Ízelítő a cikkből:

„Egyrészt nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, másrészt azt gondolom, hogy nagyon elkésett. Egy ilyen programot húsz évvel ezelőtt kellett volna megkezdeni. A mindenkori városvezetés évtizedekig nem foglalkozott azzal, hogy pótolja az elöregedett fákat. A Városliget-ügy nagyon ráégett a fővárosra, ezért is találhatták ki ezt a hangulatjavító intézkedést” – így értékeli Tarlósék faültetési programját Bardóczi Sándor, a Levegő Munkacsoport elnökségi tagja, aki szerint arra a gyakorlatra kellene átállni, hogy évi ezer fát biztosan ültessenek el.

A program indulásakor (ötletgazdája Persányi Miklós, a Liget-projekt kert- és tájépítészeti beruházásaiért felelős kormánybiztos) Bardóczi is felhívta a figyelmet, hogy csak a Főkert nyilvántartása szerint több mint 8 ezer üres fahely van a közterületeken, innen nézve pedig bajosan lehetne azt állítani, hogy a főváros új zöldfelületeket hozott létre, hiszen legfeljebb pótolták az évek óta meglévő hiányt. A szakember szerint azonban a 10 ezer fa kevés, hiszen a becslések szerint 30 ezer azonnali pótlására lenne szükség Budapesten. Pontos számot azért nehéz mondani, mert a fővárosi fákat nem egyetlen közigazgatási szerv kezeli, hanem huszonnégy: a Főkert a kiemelt fasorokban 27 ezer, a parkokban pedig 100 ezer fáért felel.

Ennél azonban háromszor-négyszer több fa tartozik a 23 fővárosi kerülethez. További probléma, hogy nincs naprakész, pontos fakataszter, sőt kerületenként változik, hogy egyáltalán vezetnek-e ilyesmit – és ha igen, még mindig kérdéses, hogy mennyire hitelesek az adatok.

A cikkben további érdekes részleteket tudhat meg arról, hogy milyen veszélynek vannak kitéve a frissen elültetett facsemeték, illetve melyek azok az önkormányzati beruházások, amelyek további fakivágásokkal járhatnak – persze csak a választások után.

A friss Magyar Narancsot keresse az újságárusoknál vagy vásárolja meg online.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk