Újabb fennakadások vannak a népszámlálás rendszerében – most a számlálóbiztosoknál

Belpol

Lefagyott a számukra készült gyakorlófelület, a belépési kódok késve érkeztek meg, és az is bekavart, hogy tolódik az online népszámlálás kitöltési határideje. 

Nyögvenyelősen indult a koronavírus-járvány miatt 2020-ról idén októberre halasztott népszámlálás: az online kitöltő felület már az első napon elérhetetlenné vált a leterheltség miatt. Ez október 16-án megismétlődőtt, ezért szerda 10 óráig meghosszabbították az online kitöltés lehetőséget. Akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, azokhoz számláló biztosok mennek ki, ugyanis a népszámlálás során mindenki köteles adatot szolgáltatni.

Lapunkat levélben kereste meg egy Budapesten számlálóbiztosnak jelentkezett olvasónk, aki további fennakadásokról számolt be. A személyes kitöltés során a számlálóbiztosok megadott címekre kimenve töltik ki a kérdőíveket az állampolgárokkal egyeztetve egy erre a célra biztosított tablet segítségével; forrásunk szerint ugyanakkor a részükre készült felkészítési rendszer folyamatosan változik és csúszásban van a korábban kiadott első anyaghoz képest. A belső, gyakorló felület többször is lefagyott, a belépési kódok késve érkeztek meg, a gyakorló kérdőívek online kitöltésének ellenőrzése pedig „bemondásra” történt. 

Ez azt jelenti, hogy eredetileg négy darab gyakorló kérdőívet kellett volna kitöltenie, amit egy felügyelő kapcsolattartó ellenőrzött volna  (ők általában a helyi önkormányzatoknál töltenek be valamilyen pozíciót és vesznek részt a népszámlálás lebonyolításában). 

Ehhez képest forrásunk szerint jött számára egy email, amiben megkérdezték tőle, hogy sikerült-e a kitöltés. 

„Ha igent írtál, visszaírt hogy mehetsz terepre”

– fogalmaz levelében forrásunk. Ez viszont az jelenti, semmi nem garantálja, hogy a számlálóbiztosok megfelelően ki tudja tölteni majd a kérdőíveket. 

A számlálóbiztosnak jelentkezett olvasónkat vasárnap este 8 óra körül arról értesítették, hogy a terepmunka csak 2022. október 19-én (szerdán) délután 2 órát követően kezdődhet meg.  „Az éles rendszerhez a frissítés és a belépési kódok is csak később kerülnek majd kiküldésre az Önök részére a KSH-tól. Ennek új időpontjáról nincs információnk. Ezek hiányában a terepmunkát sajnálatosan nem tudják végezni, így kérem Önöket, hogy szerda délutánig (illetve az éles rendszer hiányában) ne menjenek terepre, mert nem tudnak kérdőíveket lekérdezni, címeket ellenőrizni” – olvasható a forrásunknak kiküldött levélben. Ráadásul azóta kaptak még egy értesítést, mely szerint csak október 20-án kezdhetik meg a munkát. 

Forrásunk szerint ez kiszúrás a számlálóbiztosokkal, mert egyrészt három nappal később tudják meg, hogy mennyi címre kell kimenniük. Másrészt minél többen töltik ki a kérdőívet online, a számlálóbiztosoknak annál kevesebb címet kell felkeresniük, hiszen fizetés az ilyen címek után jár. Olvasónk úgy kalkulált, mintegy 130 címre kell kimennie, amiért hozzávetőlegesen 200 ezer forintot keresett volna, de ez is változhat, jobban mondva csökkenhet. Így viszont nem biztos, hogy egy számlálóbiztosnak megéri ez a munka.

Probléma ugyanis, hogy a számlálást sokan főállású munka mellett csinálják, tehát nekik most több napos csúszással kell számolniuk, tervezniük, ami okozhat kellemetlenségeket. „A betervezett munkameneted megy a kukába, mert csak csütörtökön kezdhetsz. Arról nem írtak, hogy meghosszabbítják-e a november 20-ig tartó összeírást” – írta forrásunk, aki egyébként úgy tudja, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) azzal számolt, hogy az emberek 60 százaléka tölti ki online a kérdőívet, de csak valamivel több mint 40 százalékuk tett így. Ezért viszont nem biztos: rendelkezésre áll a KSH számára akkora keret, hogy a számlálóbiztosok számára több fizetést adjanak a megemelkedett számú címek miatt. 

A levélben megfogalmazott állításokkal kapcsolatban megkerestük a KSH-t. Ha érkezik válasz, beszámolunk róla. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?