A NER-hez került McDonald's a kijárási tilalom fő étkeztetője

Belpol

A kormánykedvenc Market Építő Zrt. alapítója, Scheer Sándor által bekebelezett hazai McDonald's hálózat országszerte autóséttermeinek felét, 29 egységet tart nyitva az este 8-kor kezdődő kijárási korlátozás idején is. Nincs olyan vendéglátós, aki utána tudná csinálni.

 

A 20 órától érvényes kijárási korlátozás és az üzletek zárását este 7-től elrendelő kormányrendelet kiemelt helyzetbe hozta a hazai vendéglátási piac egyeduralkodó gyorséttermi hálózatát. A vendéglátósok java este 8 után lehúzza a rolót, mivel ekkor csak igazolással lehet az utcákon tartózkodni, kiszállításra pedig nem éri meg nyitva tartaniuk akár 22 vagy 23 óráig. Pedig megtehetnék. Követhetnék a McDonald's (MCD) példáját, amely este nyolc után 29 autósokat ellátó, az ételek ablakos kiadására dolgozó vendéglátó egységét tartja nyitva. A globális gyorséttermi hálózat hazai partnere ezzel a koronavírus elleni védekezés miatti kijárási tilalom legnagyobb magyarországi étkeztetője lett. Az MCD honlapja szerint 29 éttermének McDrive egysége folytatja működését a 20 órakor kezdődő kijárási tilalom idején is, tetszőlegesen, 21, 22, 23 órás, vagy éjféli zárással. Van, amelyik be sem zár: Miskolcon és Debrecenben kettő, a fővárosban öt, Dunakeszin és az M1-es autópálya mentén megállás nélkül, 0-24-ben működnek, míg a McDrive-ok többségét, 31 egységet este 8 után bezárják.

A McDonald's a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről kiadott, november 10-i kormányrendeletre hivatkozott lapunknak, a vendéglátó üzletekre illetve az üzletekre vonatkozó pontjait ajánlva figyelmünkbe. Ez utóbbi utolsó bekezdése mondta ki, hogy a vendéglátó üzletekre nem vonatkoznak az üzletekre szabott rendelkezések, mivel meghatározásukkal ellentétben a "vendéglátó üzlet nem minősül üzletnek". Ha vendéglátó helyek is üzletnek minősülnének, nem tarthatnának nyitva 19 óra után, kivéve, ha benzinkútként vagy gyógyszertárként működnek.

"Nyitva tartásunk mindenben megfelel a hatályos jogszabályi előírásoknak és egységenként eltérő lehet"

– közölte a Narancs.hu-val a "McDonald's Csapata". Hasonlóképpen nyilatkozott az Országos Rendőr-főkapitányság, miért nem intézkednek, hogy 20 óra után valamennyi vendéglátóhely, így a McDonald's egységek is bezárjanak: "a zárva tartási kötelezettség a vendéglátó üzletekre nem vonatkozik."

Az MCD mintájára nemcsak az éttermek, hanem a kocsmák, cukrászdák, kávézók is bátran nyitva tarthatnának este 8 után is. A kormány december 22-én kiadott, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletének módosítása meghatározza a vendéglátó üzletek kategóriát. Tizenegy típust sorolt fel, a gyorséttermek mellett a szeszesital-árusítókat, kávézókat, hideg-melegételt, cukrászati készítményeket és édesipari termékeket árusító vendéglátó üzleteket. A vendéglátósok a november 10-i rendelet alapján is megtehették volna, hogy tovább tartsanak nyitva, hiszen az üzlethelyiségben az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig megengedett a vendégek tartózkodása. A megtérülő nyitvatartásra azonban nem lenne esélyük.

Egy háromfős műszak 100 ezer forintos bér- és rezsiköltségéhez legalább 300 ezer forintos forgalmat kellene produkálniuk, ami a vendégek távolmaradása miatt lehetetlen

– összegezte a szikár adatokat a Magyar Vendéglátósok Ipartestületének elnöke. Katona László a Narancs.hu-nak azt mondta, a forgalmas utak mellé telepített McDonald's éttermek teljesen más kategóriát képviselnek, az élénk autós vendégjárás ugyanis garantált. Az emberek fejében a Mekik neve összekapcsolódik azzal, hogy ott biztos kapnak ételt, míg egy pislákoló étterem fénye nem ösztönzi őket arra, hogy oda benézzenek.

A kormányrendelet egyeduralkodóvá emelte a kijárási tilalom idején a vendéglátói piacon az MCD-t, amelynek 90 étterme 2019 februárjában került a NER szendvicsébe. Ekkor a "McDonalds Corporation üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor magyar vállalkozóval és tapasztalt üzletemberrel, aki elkötelezett szándékát fejezte ki, hogy a magyar piac Developmental Licensee (DL) partnerévé váljon. A megállapodás értelmében a McDonald’s a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljeskörűen Scheer Sándorra ruházza át, aki DL partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald’s éttermeket. A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani" – tudatta a nyilvánossággal az MCD. Scheer toplistás milliárdos, a Forbes tavaly 31 milliárd forintra becsülte vagyonát, a kormányzat egyik favorit építőcége, a 2019-ben 188 milliárd forint bevételt elérő Market Építő Zrt. alapító, társtulajdonos vezérigazgatója. A hazai MCD-hálózat bekebelezéséhez Scheer két éve megalapította a Leones 18 Holding Vagyonkezelő Kft.-t, amely az érdekeltségében lévő Leones QSR Vagyonkezelő Kft. által megvette a McDonalds Magyar Étteremhálózat Kft-t. A céget pár hónap múltán mentesítette a világmárkanévtől, a 42 milliárd forintos rekordbevételét, 5,5 milliárdos nyereségét már Progress Étteremhálózat Kft.-ként (PÉK) abszolválta 2019-ben. Scheernek sikerült felívelő pályán haladó vállalkozást vásárolni, ugyanis a 2018-as forgalmát 7, a 2017-est 14 milliárd forinttal haladta meg a cég 2019-es eredménye.

A Forbes hívta fel a figyelmet arra a nem mellékes tényezőre, hogy a leányvállalat felvásárlásával nemcsak az üzemeltetés került Scheer kezébe, hanem maguk az éttermek is: a 48 darab franchise-partneren túl a cég 41 saját tulajdonú étterme, melyek könyv szerint 8-9 milliárd forintot értek. Scheernek előzőleg is tekintélyesre nőtt ingatlan- és szálloda portfoliója:érdekeltsége van a Lánchíd budai hídfőjénél a Clark Hotelben, feleségével az Erzsébet téri óriáskereket működtető cégben, Wáberer Györggyel pedig a MOM Park mellet húzták fel a Hillside Offices irodakomplexumot.

A kijárási tilalom alatti éjszakai nyitvatartásukról kérdeztük a MCD versenytárait, de sem a Kentucky Fried Chicken, sem a Burger King hálózat nem válaszolt kérdéseinkre.

 

Neked ajánljuk