A Párbeszéd szerint egyértelmű, hogy nincs pénz a Fertő tavi beruházás befejezésére

  • narancs.hu
  • 2023. március 25.

Belpol

Se vízutánpótlás, se pénz, ezért írásbeli kérdésekkel fordultak a külgazdasági és az agrárminiszterhez.

Jakál Adrienn, az ellenzéki párt soproni önkormányzati képviselője, elnökségi tagja Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a klímaváltozás egyre erősödő hatásai a Fertő tavat és természetes környezetét is egyre súlyosabban érintik: a csökkenő csapadékmennyiség miatt szinte teljesen megszűnt a tó vízutánpótlása, így a tavalyi évhez képest 21 centiméterrel alacsonyabb a vízszint. Hozzátette, mára egyértelművé vált, hogy nincs pénz a Fertő tó mellé tervezett beruházás befejezésére.

„Hosszú évekre itt hagytak nekünk egy lezárt, ledózerolt partszakaszt, amelyet jelenleg is pénzért őriztetnek. Tönkretették az élővilágot, a felbecsülhetetlen természeti károk mellett pedig tönkretették a környék turizmusát, elvettek az emberektől egy békés, nyugodt, élettel teli zöld területet” – fogalmazott a politikus. „Lázár János tavaly azt nyilatkozta, hogy 4-5 évig egy kapavágás sem fog történni a tónál, újragondolják a terveket. Most már nem újragondolni kell, hanem felülírni. Be kell látni, hogy ez a terület nem alkalmas luxusszállodának. Az egyre jellemzőbb szárazság a Fertő tó egész jövőjét megkérdőjelezi. Bár a vízpótlással kapcsolatban voltak ötletek, jelenleg ezek a tervek sem túl biztatóak. A Mosoni-Dunából történő vízpótlással kapcsolatos koncepciókat Ausztria végzi magyar szakértők bevonásával, ugyanakkor számos környezetvédelmi aggály is felmerül a tó vízutánpótlásának a Dunából való megoldása kapcsán.” 

A Párbeszéd azt kérdezi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől és Nagy István agrárminisztertől, hogy

  • hogyan áll a Fertő tó vízutánpótlásának tervezése? Milyen alternatívákat vesznek számításba?
  • a Fertő tó mellé építendő szálloda és üdülőkomplexum terveit hogyan befolyásolja a klímaváltozás miatt egyre alacsonyabb vízszint?
  • felmerült-e annak lehetősége, hogy a kormány végleg lemond a szállodaépítési céljáról, és helyreállítja a Fertő tó partjának eredeti állapotát?

Nem egy újabb luxustervre van szükség, hanem olyan rekonstrukcióra, amelynek eredményeképpen az élővilág és az emberek is mielőbb visszakaphatják a területet – zárta a posztját Jakál.

A klímaváltozás egyre erősödő hatásai a Fertő tavat és természetes környezetét is egyre súlyosabban érintik. Az egyre...

Posted by Jakál Adrienn on Friday, March 24, 2023

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.