A lengyelek is Budapesten vásárolták a Pegasus kémszoftvert

  • narancs.hu
  • 2022. január 5.

Belpol

Úgy tudni, a lengyel beszerzést még 2017-ben intézték.

A Gazeta Wyborcza úgy tudja, hogy a lengyelek a Pegasus adásvételét 2017 júliusában Budapesten ütötték nyélbe, amikor Orbán Viktor vendégeként itt járt Szydlo és Netanjahu, az akkori lengyel, illetve izraeli miniszterelnök. Hogy az ügyletet leplezzék, abból az az Igazságügyi Alap forrásaiból illegális módon vették meg a programot 25 millió zlotyért (5,4 millió euróért), amely a bűncselekmények áldozatainak megsegítésére szolgál, vagyis még csak véletlenül sem, mondjuk, a korrupció-ellenes hatóság kasszájából.

A lengyeleknél egyelőre még nincsenek bizonyítékok, hogy kik figyelték meg még 2019-ben az ellenzék egyik vezető politikusát, illetve Tusk ügyvédjét, valamint azt az ügyészt, aki hangosan kiállt az igazságszolgáltatás politikai befolyásolása ellen. 

Mint ismert, a magyar kormány következetesen tagadja, hogy jogellenes megfigyeléseket hajtott volna végre, de erről semmilyen információt nem árul el. Tavaly júliusban a Direkt36 írta meg, hogy Magyarországon több politikus, újságíró, üzletember és közéleti személy telefonján is megtalálták az izraeli kémprogramot, melyről a kormány hónapokig semmit nem nyilatkozott.

Magyarországon a beszerzés részleteiről semmit se tudni. De ahogy a magyar, úgy a lengyel kormány is hasonlóan hárít a témával kapcsolatban, sőt, az ügyészség egyenesen visszautasította az ügyet.

Az izraeli védelmi tárca nemrégiben leszűkítette azoknak az országoknak a körét, ahová kiberfegyvert lehet exportálni. Így az addigi 102 ország helyett 37 országba engedélyezik ezt a tevékenységet. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a döntés visszamenőlegesen is érvényes-e, azaz az NSO ténylegesen szerződést bontott-e Magyarországgal és Lengyelországgal.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.