A polgárőröket is a határra rendelik

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 24.

Belpol

És emelik az egészségügyi szakdolgozók bérét az új törvény tervezete szerint.

A közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosításáról szóló törvény a neve, de másról is rendelkezik az a szöveg, amelyet szombaton este tett közzé a Belügyminisztérium.

A hvg.hu emlékeztet,  hogy csütörtökön Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője azt nyilatkozta, javaslatcsomagot nyújtanak be a kormánynak a határvédelem megerősítése érdekében, de addigra nyilván már dolgoztak a szövegen is.

A tervezet huszonötféle törvényt módosít, többek között a rendőrségről, a polgárőrségről és a határvédelemről, a lőfegyverekről és a magánnyomozói tevékenységről szóló jogszabályt. Rendelkezik az egészségügyi szakdolgozók jövő évi béremeléséről, amely az idén júliusban bevezetett egységes, 18 százalékos emelés második fokozata lesz.

Márciusban 83 889 egészségügyi szakdolgozó fizetését növelik, ezúttal differenciáltan, és erre 394,83 milliárd forintot szán az állam.

Az emeléssel együtt új fizetési osztályokat határoz meg a javaslat.

Ami a törvénycsomag címében szereplő célt illeti, a polgárőrségről szóló törvény módosításával a polgárőrök feladatául szabja a kormány a határvédelmet. A szöveg úgy fogalmaz, a polgárőr egyesület alapfeladata lesz „az államhatár védelmében és az illegális migráció megakadályozásában történő közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot” végezni.

A hvg.hu szerint ilyen feladatot azért kaphatnak most a munkájukat egyébként önkéntesen, fizetés nélkül, a szabadidejükben végző polgárőrök, mert kevesen jelentkeztek határvadásznak.

A polgárőrök 2022 végéig segítették a határvédelmet, de azért kaptak díjazást – most nem lehet tudni, jár-e pénz e feladat ellátásáért a polgárőr egyesületeknek. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk