A politika, amely a mélybe taszít

Belpol

Villámgyors sátorozás kerekedett a Kossuth téren, amikor tüntetők a hajléktalanságra és a szegénységre hívták fel a figyelmet. Az ország karácsonyfája elé kitelepült aktivisták így kívántak békés ünnepeket.

A közterületen élő hajléktalan emberek hatósági üldözése és a szegénységben élők ellehetetlenítése ellen tiltakozott A Város Mindenkié (AVM) pénteken, késő délutántól egészen estig Budapesten. A csoport és szimpatizánsaik bevették a Kossuth teret: 20 sátrat helyeztek el patkó alakban az ország karácsonyfája előtt, amelyekbe egy-egy aktivista bele is ült, nyakukban pedig kézzel írt táblák lógtak: „A szegénységet üldözd, ne a szegénységben élőket!”, „Más is ember, nem csak te!”, „Emberséges szolidaritást, felelős demokráciát!”.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ezek a feliratok mind a lakhatási szegénységre és a nehéz szociális körülmények között élőkre, valamint az ezzel kapcsolatos problémákra hívták fel a figyelmet, de az akciónak egyértelmű célja volt a szolidaritáskeltés is.

Isten hozott szerény hajlékomban

A demonstrálók a nem bejelentett akció során azt követelték az Országgyűlés tagjaitól, hogy a szegény emberek üldözése és kisemmizése helyett foglalják törvénybe a lakhatáshoz való jogot, és érvényesítsenek megfelelő lakás- és szociálpolitikát.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A tiltakozók a nyitott sátrak előtt egy-egy papírból készült házikót helyeztek el, befőttesüvegben mécsest gyújtottak, és a sátrakban némi kartonon ülve képviselték jelképesen azokat az embereket, akik kénytelenek az utcán élni. Az AVM az akciót azért nem jelentette be a rendőrségen, mert az utcán élők sem jelentik be sehol, hogy az utcán élnek, hogy melyik városrészben, hányadik kapualjban húzzák meg épp magukat – mondta Sebály Bernadett, az AVM tagja. (A rendőrség egyébként ezúttal nem avatkozott közbe, nem szólította fel az akciózókat a tér elhagyására, pedig a devizahitelesek mai tüntetése miatt szép számmal gyülekeztek a készenléti rendőrség egységei a Parlament oldalainál. Ezt az akciót csupán videózták.)

A szeretet mindenkié. A város mindenkié.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A Fidesz 2010 óta állampolitikai szintre emelte a közterületen élő emberek üldözését: 2011-ben betiltották a fővárosban az életvitelszerű közterületen tartózkodást, majd 2012-ben szabálysértéssé nyilvánították a közterületi hajléktalanságot. És bár 2012 végén az Alkotmánybíróság megsemmisítette ezt a törvényt, a Fidesz 2013-ban beleírta az alaptörvénybe az utcán élés büntetésének lehetőségét.

Az AVM adatai szerint 2011-ben több mint 800, 2012. április 15-e és november 21-e között 2200, 2013 októbere és decembere között pedig több mint 400 esetben indult eljárás utcán élő emberek ellen csak azért, mert hajlék nélküliek, vagy általános értelemben véve nincs otthonuk. A kormány 2013-ban összesen 19 millió forintot, 2014-re pedig 227 millió forintot különített el az életvitelszerű közterületen tartózkodás tiltásának végrehajtására. 2013 végén Budapesten külön szabálysértési irodát nyitottak, amely kizárólag a hajléktalan emberek előállítására szolgál. (A szabálysértési iroda előtt szervezett figyelemfelkeltő demonstrációról itt írtunk.)

Valódi megoldásokat!

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A Kossuth téri sátorozás során rövid beszédet mondott Erdős Mária Csurika (AVM-aktivista), aki rávilágított a lakhatási szegénység problematikájára, és annak megoldására szólította fel a kormányt.

Ma Magyarországon lakhatási válság van, és a közterületi hajléktalanság gyakorlatilag csak a jéghegy csúcsa. Legalább 300 ezer embernek lenne szüksége megfizethető lakhatásra, ami a jelenlegi önkormányzati lakásállomány több mint kétszerese. Mintegy 4 millió ember él a létminimum alatt, másfél millió ember pedig olyan háztartásban, ahol nem tudják megfelelően fűteni otthonukat. A társadalom háromnegyedének gondot okoz egy váratlan kiadás. Mégis: a kormány 2015 márciusától megszünteti a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást, emellett pedig szűkíti a rendszeres szociális segélyre jogosultak körét. Ezeknek a támogatásoknak a megszűnésével lényegében szegény emberek tömegei veszíthetik el a lakhatásukat egyik napról a másikra – derült ki Csurika beszédéből, valamint az AVM közleményéből. Vagy ahogy Kovács Tünde, az AVM másik hajléktalan aktivistája mondta: „Orbán Viktor és kormánya politikájával a mélybe taszítja az embereket, a szegényeket még szegényebbé teszi, a hajléktalan embereket pedig megbírságolja és elzárja azért, mert nincs hol lakniuk.”

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A picit performanszjelleget mutató tüntetés során a Bennfentes Kívülállók Közkórusa dalolt, de a „nyitott mikrofon” keretén belül bárki szólhatott: volt, aki verset mondott vagy olvasott, vagy épp csak elmondta véleményét a rendszerről. Később aztán lehetett rajzolni, sőt képeslapokon üzenni lehetett képviselőknek – ezeket az AVM el is juttatja a címzetteknek.

Az elmúlt másfél hónapban 25 ember fagyott halálra. Az áldozatok közül 8-an saját otthonukban fagytak meg, míg 17-en közterületen, a szabad ég alatt hűltek ki.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Figyelmébe ajánljuk