A rendőrség szerint a pénteki tüntetésen csak azért került elő egy sokkoló, mert az egyik rendőr kipróbálta, működik-e

  • narancs.hu
  • 2023. május 24.

Belpol

Használatára nem került sor.

Háttérbeszélgetést szervezett a rendőrség, hogy elmondják, mit tehet jogszerűen egy tüntető, és milyen jogkörei vannak a rendőrségnek. A Telex beszámolója szerint Wieszt Ferenc rendőrezredes a lap érdeklődésére elmondta, a pénteki tüntetés nem jelentett olyan nagy testi veszélyt a rendőrökre, mint a korábbi Karmelitánál zajló tüntetés, ezért a helyszínen úgy ítélték meg, hogy nincs szükség könnygáz bevetésére.

Wieszt Ferenc azt is elmondta,

pénteken az egyik rendőrnél valóban feltűnt egy sokkoló is, de a rendőrsorfal mögött, és csak abból a célból, hogy kipróbálja, működik-e, azaz használatára nem került sor.

Hozzátette: a rendőröknél szokott lenni sokkoló, nála is van éppen egy.

Gömbös Sándor rendőr dandártábornok a szerdai sajtótájékoztatón megismételte: ameddig egy gyülekezés bejelentett módon, békésen zajlik, addig a rendőrségnek legfeljebb csak az esemény biztosítása a feladata. A feladat ott kezdődik, amikor a jogszerű demonstráció befejeződik, viszont „megjelennek bizonyos személyek, ellopják a tömeget”, és arra biztatják a résztvevőket, hogy folytassák a tüntetést. Legtöbbször ilyenkor sem kell még fellépni, csak akkor, amikor a tömeg „békétlenné válik”, és különböző dolgokat a rendőrök felé dobálva veszélyeztetik a testi épségüket – mondta Gömbös.

Állítása szerint a rendőrök reakciója mindig a tömeg agresszivitásával arányos. Az alapelvük az, hogy kartávolságon belül senki nem léphet be a rendőrsorfal elé. Ezt az alapelvet azonban szerinte a legutóbbi tüntetésen egy új módszerrel játszották ki a tüntetők: háttal közelítették meg a sorfalat, nekitámaszkodtak, majd tolni kezdték.

„Nem tudom megfejteni, mi az értelme a rendőrsorfallal birkózásnak, hiszen ha valaki véleményt akar nyilvánítani, megteheti”

– mondta Gömbös, majd hozzátette, értékelése szerint a helyszínen levő rendőrök óriási türelemmel kezelték pénteken a helyzetet, azt a négy tüntetőt pedig, akit kiemeltek a tömegből, a saját érdekükben emelték ki, hogy ne sérüljenek meg a tömeg mozgása miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.