Ne tévesszük össze a szabadságot és az anarchiát – mondta Pintér a státusztörvényről szóló egyeztetésen

  • narancs.hu
  • 2023. május 24.

Belpol

A Telex birtokába került hangfelvétel szerint a belügyminiszter a fizetésekről nem akart beszélni.

„Küzdök a tanároknak, tanítóknak, pedagógusoknak a béréért” – mondta Pintér Sándor azon a Telex birtokába került hangfelvételen, ami a miniszter és az ellenzéki pártok szerdai egyeztetésén készült.

A közel másfél órás egyeztetés hangfelvételén az hallható, ahogy a belügyminiszter a megbeszélés legelején leszögezte, hogy egy dologról nem akar most beszélni, a fizetésekről. Ennek oka, hogy száz százalékig egyetért azzal a követeléssel, miszerint a pedagógusok bére a diplomások átlagbérét elérje vagy azt meghaladja. Szerinte amiben egyetértenek, arról felesleges vitatkozni, ezt el fogják érni. Azzal kapcsolatban, hogy a 2024-es költségvetésben szerepel-e a tanárok béremelése Pintér Sándor azt mondta: bizonyos része szerepel, de az összegszerűség nap mint nap változik, az általános béremelésen túl pedig szerinte szükség van a teljesítmény alapján differenciált béremelésre is.

A beszélgetésen az oktatásért is felelős miniszter egyébként elismerte, hogy neki nincs pedagógusi végzettsége, de egyébként, „a pedagógusi végzettség nem szakma, hanem hivatás”, mint mondjuk az orvosi. A belügyminiszter ellenzéki kérdésre megemlítette, a statisztikai adatok alapján a túlterhelést sem a diákoknál, sem a tanároknál nem tapasztalja. Egy másik megszólalással kapcsolatban, amely szerint a státusztörvény tovább csökkenti a tanárok szabadságát megjegyezte,

a szabadság „egy nagyon szép kifejezés”, majd azzal folytatta, hogy a „szabadságot és az anarchiát ne tévesszük össze.”

 Pintér ezután Popper Pétertől idézett, hogy milyen a jó pedagógus: „Akiben zűrzavar van – zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend van – rendet teremt maga körül”.

A belügyminiszter az egyeztetésen csak az ellenzéki képviselőket hallgatta meg, mert szerinte már tízszer egyeztettek a pedagógus-szakszervezetekkel és a Nemzeti Pedagógus Karral, ezeken az egyeztetéseken pedig „jelentős” előrelépések történtek. Az ellenzéki pártok a tárgyalás után sajtótájékoztatót tartottak, ezen arról beszéltek, ez nem egy szakmai megbeszélés volt, hanem egy politikai bábszínház.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.