Ne tévesszük össze a szabadságot és az anarchiát – mondta Pintér a státusztörvényről szóló egyeztetésen

  • narancs.hu
  • 2023. május 24.

Belpol

A Telex birtokába került hangfelvétel szerint a belügyminiszter a fizetésekről nem akart beszélni.

„Küzdök a tanároknak, tanítóknak, pedagógusoknak a béréért” – mondta Pintér Sándor azon a Telex birtokába került hangfelvételen, ami a miniszter és az ellenzéki pártok szerdai egyeztetésén készült.

A közel másfél órás egyeztetés hangfelvételén az hallható, ahogy a belügyminiszter a megbeszélés legelején leszögezte, hogy egy dologról nem akar most beszélni, a fizetésekről. Ennek oka, hogy száz százalékig egyetért azzal a követeléssel, miszerint a pedagógusok bére a diplomások átlagbérét elérje vagy azt meghaladja. Szerinte amiben egyetértenek, arról felesleges vitatkozni, ezt el fogják érni. Azzal kapcsolatban, hogy a 2024-es költségvetésben szerepel-e a tanárok béremelése Pintér Sándor azt mondta: bizonyos része szerepel, de az összegszerűség nap mint nap változik, az általános béremelésen túl pedig szerinte szükség van a teljesítmény alapján differenciált béremelésre is.

A beszélgetésen az oktatásért is felelős miniszter egyébként elismerte, hogy neki nincs pedagógusi végzettsége, de egyébként, „a pedagógusi végzettség nem szakma, hanem hivatás”, mint mondjuk az orvosi. A belügyminiszter ellenzéki kérdésre megemlítette, a statisztikai adatok alapján a túlterhelést sem a diákoknál, sem a tanároknál nem tapasztalja. Egy másik megszólalással kapcsolatban, amely szerint a státusztörvény tovább csökkenti a tanárok szabadságát megjegyezte,

a szabadság „egy nagyon szép kifejezés”, majd azzal folytatta, hogy a „szabadságot és az anarchiát ne tévesszük össze.”

 Pintér ezután Popper Pétertől idézett, hogy milyen a jó pedagógus: „Akiben zűrzavar van – zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend van – rendet teremt maga körül”.

A belügyminiszter az egyeztetésen csak az ellenzéki képviselőket hallgatta meg, mert szerinte már tízszer egyeztettek a pedagógus-szakszervezetekkel és a Nemzeti Pedagógus Karral, ezeken az egyeztetéseken pedig „jelentős” előrelépések történtek. Az ellenzéki pártok a tárgyalás után sajtótájékoztatót tartottak, ezen arról beszéltek, ez nem egy szakmai megbeszélés volt, hanem egy politikai bábszínház.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.