A szakképzésről megint elfeledkeztek a pedagógusok béremelésénél

  • narancs.hu
  • 2024. január 3.

Belpol

A megjelent kormányrendeletben nincs szó a szakképzében dolgozó tanárokról, ráadásul Gulyás Gergely megint félrebeszélt. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter állításával ellentétben a szakképzésben dolgozó oktatók nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári béremelésből – közölték a Népszava érdeklődésére a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vezetői.

Gulyás december 31-én az atv.hu-n megjelent interjújában arról beszélt, hogy még egy "technikai jóváhagyásra" várnak Brüsszelből, és ha ezt megkapják, akkor "januártól a pedagógusok nem 10, hanem átlagosan 32,2 százalékos béremelést kapnak. Ez vonatkozik a tanárokra, a szakképzésben oktatókra és az óvónőkre is."

A PSZ elnöke, Totyik Tamás a Népszavának viszont azt mondta,

a béremelésről szóló kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt is hozzátette, hogy a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzés. Bár mindkét szakszervezeti vezető megerősítette, hogy a korábbi sztrájkbizottsági egyeztetéseken elhangzott, valamennyi béremelésre számíthatnak majd a szakképzésben oktatók is, de ennek részletei még egyáltalán nem ismertek. 

A szakszervezetek képviselői azt is megjegyezték, hogy bár Gulyás úgy fogalmazott, hogy az európai bizottsági elvárás szerint nyilvánosságra kellett hozni és társadalmi egyeztetésre kellett bocsátani a pedagógus béremeléshez szükséges rendeleteket, valójában a Magyar Közlönyben kihirdetett rendelet január 1-jén hatályba lépett, vagyis esetleges módosításokról már nem igazán van értelme egyeztetni. Nagy Erzsébet szerint a már kihirdetett rendelet esetében a "technikai jóváhagyásra" várás sem értelmezhető, mert ha egy kormányrendelet már hatályba lépett, azt végre kell hajtani, már nem lehet mástól függővé tenni.

A szakszervezeti vezetők hangsúlyozták, egyébként bár a 32,2 százalékos béremelés jól hangzik, egyelőre csak a gyakornok fokozatú pályakezdők lehetnek biztosak abban, hogy a bruttó keresetük 32,2 százalékkal nő a tavaly novemberi bérükhöz képest (havi 400 ezer forintról 528,8 ezer forintra, ami nettóban, kedvezmények nélkül 351,6 ezer forintot jelent). A Pedagógus I. és II. fokozatba tartozók bére ennél kisebb arányban nő majd, akiknek a bruttó bére pedig már most eléri a rendeletben meghatározott minimumértékeket (mert például több évtizede a pályán vannak), jó eséllyel semmilyen emelést nem fognak kapni.

A PSZ elnöke, Totyik Tamás úgy véli, ezt a béremelést mindennek ellenére már lehet jelentősebbnek nevezni, különösen a pályakezdők esetében, de a diplomás átlagbér 72 százalékát még mindig nem fogják elérni a tanári fizetések, pedig a kormány ezt ígérte erre az évre.

A Miniszterelnökség nem reagált a lap megkeresésére. 

FRISSÍTÉS: A Népszava cikkének megjelenése után a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményt adott ki, amelyben azt írták, a pedagógusok bérfejlesztéséről szóló koncepció intézkedéseit pedig a szakképzésben dolgozók béremelésére vonatkozóan is végrehajtják.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk