Minisztérium: Emelni fogják a szakképzésben dolgozó pedagógusok bérét is

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. január 3.

Belpol

A KIM sietett leszögezni, hogy a szakképzésben oktatók átlagbérét legalább azonos arányban kell növelni a pedagógusok illetménye emelésének mértékével. 

Miután a Népszava arról írt, hogy megint elfeledkeztek a szakképzésben dolgozó pedagógusok béremeléséről, ugyanis a pedagógus-béremelésről szóló szóló kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleményt adott ki, amelyben arról írnak, hogy márpedig az ő bérük is nőni fog. 

A minisztérium azt írta, a béremelés alapelve az, hogy a szakképzésben oktatók átlagbérét legalább azonos arányban kell növelni a pedagógusok illetménye emelésének mértékével, és hogy "a 2023 decemberében bejelentett 10 százalékos béremeléshez képest átlagosan 32,2 százalékos emelés valósul meg".

Azt írták, 2023-ban két lépcsőben, összességében átlagosan 15 százalékos béremelés történt a szakképzésben oktató tanárok esetében, az elmúlt napokban megjelent, a pedagógusok bérfejlesztéséről szóló koncepció intézkedéseit pedig a szakképzésben dolgozók béremelésére vonatkozóan is végrehajtják.

A minisztérium közlése szerint az operatív programokról folytatott tárgyalások során a szakképzésben oktatók béremeléséhez való hozzájárulástól Brüsszel elzárkózott, a kormány viszont a nemzeti költségvetésből a pedagógusok béremelésével megegyező mértékű emelést biztosít a mintegy 24 ezer szakképzésben oktatónak.

Bár a kormány folyamatosan 32,2 százalékos béremelést emleget a pedagógusok esetében is, szakszervezeti vezetők arra hívták fel a figyelmet, hogy egyelőre csak a gyakornok fokozatú pályakezdők lehetnek biztosak abban, hogy a bruttó keresetük 32,2 százalékkal nő a tavaly novemberi bérükhöz képest (havi 400 ezer forintról 528,8 ezer forintra, ami nettóban, kedvezmények nélkül 351,6 ezer forintot jelent). A Pedagógus I. és II. fokozatba tartozók bére ennél kisebb arányban nő majd, akiknek a bruttó bére pedig már most eléri a rendeletben meghatározott minimumértékeket (mert például több évtizede a pályán vannak), jó eséllyel semmilyen emelést nem fognak kapni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?