A számvevőszék hozzátette a védekezéshez a magáét

  • narancs.hu
  • 2020. április 15.

Belpol

Szólt a kórházparancsnokoknak, hogy figyeljenek a gazdaságosságra.

Meghökkentő levelet küldött az Állami Számvevőszék az egészégügyi intézmények felügyeletére kivezényelt kórházparancsnokoknak - számol be a Népszava.

Domokos László levelében azt jelezte, hogy a gazdálkodással kapcsolatos legfontosabb előírások betartásának követelménye nem értékelődhet le. Mindezt az után, hogy felhívta a kórházparancsnokok figyelmét arra is, hogy a hivatal korábbi ellenőrzési tapasztalatai szerint a kórházi vezetők „egyértelmű felelősségük ellenére nem fektettek kellő hangsúlyt a gazdálkodásra.”

Domokos kiemeli a levélben, hogy most ugyan átalakultak a prioritások, de a legfontosabb előírások betartásának követelménye nem értékelődhet le, sőt inkább erősítésük indokolt. Ehhez szerinte hozzájárulhat a kórházparancsnokok jelenléte.

Domokos pontosította is, mire gondol:

„a jelenlegi helyzetben különösen a következők prioritása erősödött: a felesleges és indokolatlan ellátások minimalizálása, feladatok, kompetenciák és felelősségek felülvizsgálata, valamint az adminisztrációs információs kapcsolatok ésszerűsítése.”

Ez a figyelemfelhívás már csak azért is meglepő, mert az egészségügyi intézmények már több hete nem végezhetnek műtéteket, ellátást csak az életet veszélyeztető esetekben, tehát gyakorlatilag csak életmentő funkciót látnak el. Mára pedig több helyen kénytelenek voltak az ágyak jó részét kiüríteni, saját - nem levő - forrásaikból új intenzív osztályi infrastruktúrát kialakítani.

A lap kérdésére az egyik intézményvezető elmondta, hogy azt ugyan nem tudják, mi lesz azokkal a betegekkel, akiket most nem kaphatnak kezelést, de hozzátette: bizonyára nagy segítség lesz a katona, tűzoltó végzettségű embereknek az a levél, amiben a kórházak belső kontrolljának fontosságáról tájékoztatja őket a számvevőszék külön is felsorolva az intézményeket, amelyek elvéreztek az ÁSZ alapos, szakmai, kizárólag pénzügyi szabályozottságának vizsgálatán.

„Ha nem tudjuk hazaküldeni a beteget, tegyük le a kapu elé, az utcára?"

A közfinanszírozott kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani a koronavírus fertőzötteknek, így krónikus belgyógyászati osztályokat is kiürítenek. De hová teszik az idős, ágyban fekvő betegeket? „Csütörtökön délben tudtuk meg, hogy keddig nálunk is ki kell üríteni az osztályt, ahogy sok más budapesti kórháznak is - mondta érdeklődésünkre egy fővárosi krónikus belgyógyászaton dolgozó forrásunk.

Figyelmébe ajánljuk