A Századvég villámgyorsan megelemezte Márki-Zay győzelmét

  • narancs.hu
  • 2021. október 18.

Belpol

És kimutatták, hogy Gyurcsány Ferenc.

A kormányközeli Századvég nem fecsérelte az idejét, a tegnap esti előválasztási eredményekre reagálva „az ellenzék újrateremti az egyszer már megbukott baloldali politikát” felütéssel adtak ki úgynevezett gyorselemzést, amiről közleményt is írtak az MTI-n keresztül. Mint állítják: „az ellenzék »önkéntelenül is« újrateremti az egyszer már megbukott baloldali politikát, mert elmulasztotta a szembenézést a 2010 előtti Gyurcsány-korszak hibáival, mulasztásaival, nem élt a megújulás lehetőségével”.

A kormánypárti propagandából eddig is jól ismert motívumokat fűzi tovább a NER ideológiai laboratóriumának „elemzése”, csak épp mindazt, amivel eddig Karácsony Gergelyt vádolták, ezúttal már Márki-Zay Péterhez kötik. Mint fogalmaznak: „a politikus »karrierje előmozdításáért« szövetségre lépett azokkal a balliberális politikusokkal – Gyurcsány Ferenccel az élen –, akik hatalomra kerülésük esetén a jobbközép politikával homlokegyenest ellenkező irányba haladnának. Nyitnának a bevándorláspárti politika felé, felszámolnák a nemzeti kormány által megteremtett családtámogatások és otthonteremtés rendszerét, növelnék az embereket és vállalkozásokat érintő közterheket, a nemzeti érdekek érvényesítése helyett pedig Brüsszel elvárásainak igyekeznének megfelelni.”

A Századvég „elemzése” a nagy leleplezésektől sem mentes, azt írják ugyanis: „a hódmezővásárhelyi polgármester rövid politikai karrierjét vizsgálva »gyorsan ellentmondásokba ütközünk« politikai orientációja vonatkozásában. Márki-Zay 2018 februárjában formálisan független jelöltként indult ugyan a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson, de valójában a baloldali-liberális erők, az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt és a Momentum támogatását élvezte.”

Nem mintha Márki-Zay ellenzéki támogatottsága valaha is titok lett volna, hiszen épp azzal kampányolt már 2018-ban is a politikus, hogy össze tudja fogni a kormánnyal elégedetlen erőket.

Az „elemzés” tetőpontján Márki-Zay keresztényietlenségét is leleplezik: „politikai »átalakulása« abban csúcsosodott ki, hogy kifejtette: »Jézus Krisztus is baloldali ember volt«” – ahogy a Századvég közleménye fogalmaz.

Az elemzésként tálalt kampányszöveg befejezése ugyanakkor a metaforikus megállapításoktól (és képzavaroktól) sem ódzkodik: „A frontvonal gyorsan cserélődik, ahogy cserélődött a 2018-as választásokat megelőzően is a politikai-ideológiai háttér, de a célrendszer változatlan” – mint írják.

Alighanem a Századvég Alapítvány ezzel ki is jelölte az ellenzéki miniszterelnök-jelölti verseny eredménye után követendő fideszes kampányirányt. Ami – az ellenzéki jelölt személyétől függetlenül – ugyanaz mint eddig: Gyurcsány Ferenc.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Figyelmébe ajánljuk