Milliárdos kőbányai beszerzéseken tarolnak turai vállalkozók

Belpol

Jönnek, látnak, győznek a Galga menti cégek Kőbányán, a kerületi vagyonkezelő vezére is földijüknek számít.

Elsunnyogott építkezés miatt háborognak Kőbányán –írtuk augusztus végén, miután a kerületi vezetés zöld területre kezdett kétsávos utat építeni az Ihász köz mellett, anélkül, hogy a lakókat személyesen megkérdezték volna a beruházásról.

Az Ihász köziek kitartó, ám jobbára eredménytelen küzdelmet folytattak az általuk csak Kamu útnak nevezett Albert Camus utca bépítése ellen. Tiltakozó akcióik közben olykor munkagépek útját is elállták, amit az építési vállalkozó és brigádja meglehetős türelemmel viselt.

A Kamu utcában dolgozó kivitelező, Bácskai Elemér neve már ismerős lehet hírekből: mint a Népszabadság 2016-ban beszámolt róla, ő birtokolta korábban a turai Schossberger kastély magtárépületét, amit aztán Tiborcz István üzleti körének adott el – ahogy maga a kastély is idővel a Tiborcz-féle BDPST Zrt. tuladjonába került.

 
 
Életkép a munkagépek alatt formálódó Albert Camus utcában
Fotó: A szerző felvétele

Bácskai Elemére brigádjával 2012 óta visszatérően nyeri el a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt által kiírt útépítési tendereket. A Közbeszerzési Értesítőben összesen 15, nevéhez kapcsolható pályázatot találtunk, ebből nyolc esetben a kőbányai vagyonkezelő adott munkát Bácskaiéknak, akik több mint nettó 900 millió forintos értékben dolgoztak a X. kerületben.

Turától Panamáig vezet a pénz útja

Náluk is több munkát kapott a kerülettől egy másik turai vállalkozás. A Farkas Mihály vezette Galga Bau Kft. 2011 óta több mint harminc közbeszerzést nyert el, és három kivétellel –mikor Tura és Galgahévíz környékén dolgozott – minden tenderben a kőbányai önkormányzat vagy annak vagyonkezelője bízta meg munkákkal. A Galga Bau így az elmúlt tíz évben legalább nettó 1,2 milliárd forintnyi értékben bontott, szigetelt és újított fel kőbányai épületeket, ami óriási teljesítmény a hivatalosan 5-9 munkavállalót foglalkoztató cégtől. A turai vállalkozás további érdekessége, hogy tulajdonosként jelenik meg benne egy panamai offshore cég, a Royal Fusion Corporation, melynek képviselői a Panama-papírok adatbázisában is szerepelnek.

 
Forrás: Opten
 

A Pest megyei Tura és a vele organikusan egybe növő Galgahévíz ugyan csak harminc kilométerre található Pesttől, ám kőbányai sikersorozatuk így is szembetűnő: Bácskai és Farkas az esetek ráadásul többségében meghívásos pályázatokon szokott nyerni, vagyis az önkormányzat folyamatosan számol velük, keresi őket. Egymás ellen csak ritkán indulnak, ám ha mégis, az látványosan emeli ki a Galga menti cégek kőbányai dominanciáját: a Liget téri Szolgáltatóház környezetrendezésére 2018-ban kiírt pályázatra például öt céget hívtak meg, közülük három turai volt – Bácskaiék és a Galga Bau.

 
 
A kőbányai környezetrendezési pályázat, melyen az öt meghívott közül három turai volt
Forrás: kozbeszerzés.hu
 

A harmadik turai meghívott, a Park and Coffe Kft. a kérdéses időpontban legfeljebb két alkalmazottat foglalkoztatott az Opten cégadatbázisa szerint, székhelye pedig azonos Farkas Mihály Optenben elérhető turai címével. Bácskai és Farkas sem mondható éppen kőkemény riválisnak, hiszen van közös vállalkozásuk is, a Turán barkácsboltot üzemeltető Galga Park Kft.

Kapcsolat itt is, ott is

A turai túlsúlyról megkérdeztük a vagyonkezelő céget, de nem reagáltak írásban elküldött kérdéseinkre.

Az mindenesetre több mint érdekes egybeesés, hogy az elérhető nyilvántartások szerint Szabó László – a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. és a parkgondozási feladatokat ellátó Kőkert Nonprofit Kft .vezérigazgatója – galgahévízi lakos.

A kőbányai tendereken persze nem csak turai cégeket hívnak meg, akad néhány visszatérő budapesti szereplő is. Ilyen az Immo Szerviz Kft., ami bár országszerte indul közbeszerzéseken, a legtöbb esetben Kőbányán nyer -  a Közbeszerzési Értesítőben talált dokumentumok alapján 2011 és 2020 között 1,5 milliárd forint értékben bízták meg őket tetőszigeteléssel, épületek korszerűsítésével vagy bontásával a kerületben.

Ha közvetve, de itt is találtunk kapcsolatot Szabó Lászlóval. Az Immo Szerviz ügyvezetője és tulajdonosa (a Főtaxi-vezérként is ismert) Garamszegi Miklós a kétezres évek elején Szabóhoz hasonlóan társtulajdonos és ügyvezető volt a Maút Kft.-ben. További céges kötelék, hogy a Maút egy másik társtulajdonosának anyja, Locskai Ágnes évekkel később a Kőkert főkönyvelője lett – vagyis jelenleg Szabó László felügyelete alatt dolgozik.

Nem a baráti kapcsolaton múlt a győzelem - mondják a győztesek

Az Immo Szervizt vezető Garamszegi Miklós szerint ők sosem dolgoztak egy cégben Szabóval; a Maútra vonatkozó kérdésre nem reagált. Azt nem tagadta, hogy ismeri a Kőbányai Vagyonkezelő vezérigazgatóját, ám szerinte nem igaz, hogy csak meghívásos pályázatokon nyernének a X. kerületben, hiszen előfordult, hogy nyílt tenderen is győztek. Végül arra hivatkozva, hogy a beszélgetés kezd furcsa irányba haladni, elköszönt tőlünk.

„Lehet, hogy ismerjük egymást Szabóval, de ennek nincs jelentősége” – ezt mondta érdeklődésünkre Bácskai Elemér, aki gyakori megbízásait a megbízható munkavégzéssel magyarázza. „Nézze, én nem szeretek olyan munkát kiadni a kezemből, amit később garanciálisan kell javítanom. Gondolom, meg vannak velem elégedve, ha nem lennének, nem kapnék meghívásokat sem. Ha meghívnak egy pályázatra, jelentkezem, ha nyerek is, akkor igyekszem minőségi munkát végezni” – mondta a turai üzletember. Hangsúlyozta, őt nem érdekli a politika, csak az elvégzendő feladat, és az, hogy eltartsa magát és 15-20 dolgozóját.

Farkas Mihály jelezte, a Galga Bau "hozzávetőlegesen valóban másfél milliárd forint értékben végzett kőbányai munkákat az elmúlt tíz évben, ám ez nem a nexusokon múlik, hiszen Szabó Lászlóval személyesen nem is tart kapcsolatot". És hogy cége miért visszatérő vendég Kőbányán? Ez a jól végzett munkának köszönhető Farkas szerint. "Édesapám 1956-tól dolgozott és élt Kőbányán, ezért nekem szinte második otthonom. Mivel több mint 40 éve dolgozom a szakmában, és a vállalkozásom is több mint 25 éves, ez idő alatt végzett jó minőségű, lelkiismeretes munkámnak köszönhetően Kőbányán is jó hírnévre tettünk szert" - írta kérdésünkre a cégvezető.

Szabályos, mégis gyanús lehet

A felsorolt vállalkozók és cégek papírforma szerint teljesen szabályos közbeszerzéseken vettek részt és nyertek el megbízásukat. A jól felismerhető közbeszerzési táncrend- az állandó meghívottak, a hol egymás ellen induló, hol konzorciumban együtt befutó cégek jelenléte – azonban korrupciós kockázatot rejthet magában, és felveti a kartell gyanúját.

Erről beszélt kérdésünkre Nagy Gabriella, a Transparency International Magyarország közbeszerzésügyi szakértője is, hangsúlyozva, hogy nem a kőbányai tendereket minősíti, inkább általánosságban beszél a visszaélések lehetőségéről. „Tipikus megoldás a körbenyerés, amikor mindig ugyanaz a néhány cég nyer vagy veszít a pályázatokon” - mondta Nagy.

Van némi "játéktér" az értékhatár alatti tenderek esetében is: a nemzeti eljárásrend és a közbeszerzési törvény 115. paragrafusa építési beruházásoknál megengedi, hogy 300 millió forintos értékhatárig az ajánlatkérő legalább öt céget kérjen fel pályázásra anélkül, hogy a pályázati felhívást publikussá tenné.

Mint arról a rendőrségi beszerzésekről szóló cikkünkben írtuk, ez a könnyítés nagy segítséget jelent a „kibélelt” pályázatoknak – ilyenkor sokszor jó előre eldől, hogy ki lesz a győztes, a többiek csak színlelt ajánlatot tesznek, vagy éppen az elbírálás előtt visszavonják pályázatukat.

A kőbányai helyzet persze nem egyedülálló: a XII. kerületben az Archibona Kft., ami „mindent visz”. Az Opten nyilvántartása szerint 21 alkalmazottat fizető cég egy grandiózus keretmegállapodás részeként több milliárd forintért vállal munkákat a Hegyvidéken. Szolnokon a helyi Fidesz kedvenc vállalkozása, a Böjtös Bau a nagy befutó, ők vállalták a Szigligeti Színház és a tiszaligeti strand felújítását is – a jelek szerint azonban mindkét beruházás jelentős késésben van a tervezett átadási időpontokhoz képest.

Lapunk korábban több cikben megírta azt is: Gyulán a Futizo Kft. nyerte az önkormányzat által kiírt pályázatokat, de a környező települések közbeszerzésein is tarolnak.

(Címlapképünk illusztráció)

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?