A szociális segélyezés átalakítása – Angyalföldi válasz

Belpol

Azzal, hogy az állam jelentős mértékben kivonul a szociális segélyezésből, az önkormányzatokra hárul ennek a felelőssége – kérdés, honnan teremtik elő a kiesett forrásokat. A XIII. kerületben már kész a stratégia, különadó nem lesz.

Kedden délelőtt sajtótájékoztatót tartott a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal, ahol Tóth József polgármester és Karácsonyi Magdolna, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője beszámolt a kerület által frissen kidolgozott 2015-ös költségvetésről és a szociális törvény módosításai miatt szükséges rendeletről, amelyet a képviselő-testület csütörtökön fogad el. Ahogyan azt a Magyar Narancs hetilapban megírtuk (lásd: Csináljátok helyettem, Magyar Narancs, 2015.február 5.), a kormány újabb intézkedése ismét a legszegényebb rétegeket sújtja, márciustól ugyanis megszűnnek bizonyos szociális támogatások (normatív lakásfenntartási támogatás, adósságkezelési szolgáltatás, méltányossági közgyógyellátás és méltányossági ápolási díj), néhány átalakul, néhányat átneveznek. A segélyezésből az állam jelentős mértékben kivonul, és az önkormányzatok vagy előteremtik a szükséges és márciustól hiányzó forrásokat, vagy családok kerülnek az utcára. Központi támogatás továbbra is lesz ugyan, a „gazdagabb” településeket, kerületeket (azokat, ahol az egy főre esp iparűzésiadó-bevétel meghaladja a 32 ezer forintot) azonban ez nem érinti; ezek vagy kivetnek újabb helyi adókat, vagy megemelik a már meglévőket, vagy átstrukturálják a büdzsét, esetleg megvonnak bizonyos támogatásokat.

false

 

Fotó: MTI

Angyalföldön 2014-ben összesen 872 millió forintnyi segélyt utaltak ki, ennek önkormányzati önrésze közel 400 millió forint volt. Idén a települési támogatások előirányzata szerint ez az összeg 588 millió forintra emelkedik, tehát 40 százalékkal nagyobb ráfordítást igényel az önkormányzattól. A segélyezés központi támogatása a XIII. kerület szempontjából már egyébként is évről évre csökkenő tendenciájú volt.

A megszűnő támogatások körülbelül 6000 főt érintenek. A méltányossági közgyógyellátás fog hiányozni a legtöbbjüknek (2920 fő), és akár havi 12 ezer forintnyi kiesést okoz. A lakásfenntartási támogatást 1636 fő érezheti meg, nekik éves szinten legalább 60 ezer forint mínusszal kell majd számolni, az adósságkezelési szolgáltatásból pedig 443 fő esik ki; átlagban ennyi családnak kerül emiatt veszélybe a lakhatása.

„Az új szociális rendelettervezet az ellátások feltételeit úgy határozza meg, hogy a megszüntetett segélyek miatt hátrányos helyzetbe kerülők nem esnek ki a támogatási rendszerből” – ez volt a XIII. kerület célja. Ehhez plusz 188 millió forint szükséges. Tóth József polgármester elmondta, hogy ennek előteremtéséhez nem vetnek ki a kerületben új adókat, a forrást „a kerület szabad felhasználású pénzeszközeiből pótolják”, amit egyelőre nem részletezett.

És hogy mire elég a kerületben 588 millió forint? Ezentúl is jár majd a települési támogatás (létfenntartási gondok enyhítésére, gyermekek családban történő gondozására vagy elhunyt személy eltemettetésére), megszűnik azonban a lakásfenntartási támogatás, helyette lakhatás támogatása címen települési támogatást juttatnak majd körülbelül 4 ezer embernek. Ez annyiban módosul, hogy eddig főként fűtési támogatás volt, most a lakbérhez és a közüzemi díjhoz is kötnek támogatást. Karácsonyi Magdolna szerint a támogatás így is kevesebb lesz, mint az elmúlt években, de arra mindenképpen elég, hogy a rászorulók „bent maradjanak a rendszerben”. Ezt segíti elő az ápolási díj helyetti ápolási támogatás, vagy a méltányossági közgyógyellátást helyettesíteni igyekvő rendszeres és eseti „települési támogatás egészségi állapot megőrzését jelentő szolgáltatások költségeihez való részbeni hozzájárulás” is.

Új elemként pályázni lehet a védőoltások költségének részbeni átvállalására, középfokú és általános iskolai tanulók tanulmányi ösztöndíjára, öregségi nyugdíjellátásban részesülők legfeljebb 30 alkalmas uszodabérletének 50 százalékára (erre egyébként a kerület évente 50 milliót költ, Karácsonyi Magdolna szerint ez az egészségügyi prevenció része), vagy a közüzemi díjhátralék részbeni átvállalására – ez utóbbi kívánja valamelyest helyettesíteni a megszűnt adósságkezelési szolgáltatást.

Az önkormányzat ígérete szerint a támogatottak száma meghaladhatja a 2014. évi szintet, az azonban az összegekből is látszik, hogy lesz, aki a korábbiakhoz képest rosszabbul jár.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!