A szociális segélyezés átalakítása – Angyalföldi válasz

Belpol

Azzal, hogy az állam jelentős mértékben kivonul a szociális segélyezésből, az önkormányzatokra hárul ennek a felelőssége – kérdés, honnan teremtik elő a kiesett forrásokat. A XIII. kerületben már kész a stratégia, különadó nem lesz.

Kedden délelőtt sajtótájékoztatót tartott a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal, ahol Tóth József polgármester és Karácsonyi Magdolna, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője beszámolt a kerület által frissen kidolgozott 2015-ös költségvetésről és a szociális törvény módosításai miatt szükséges rendeletről, amelyet a képviselő-testület csütörtökön fogad el. Ahogyan azt a Magyar Narancs hetilapban megírtuk (lásd: Csináljátok helyettem, Magyar Narancs, 2015.február 5.), a kormány újabb intézkedése ismét a legszegényebb rétegeket sújtja, márciustól ugyanis megszűnnek bizonyos szociális támogatások (normatív lakásfenntartási támogatás, adósságkezelési szolgáltatás, méltányossági közgyógyellátás és méltányossági ápolási díj), néhány átalakul, néhányat átneveznek. A segélyezésből az állam jelentős mértékben kivonul, és az önkormányzatok vagy előteremtik a szükséges és márciustól hiányzó forrásokat, vagy családok kerülnek az utcára. Központi támogatás továbbra is lesz ugyan, a „gazdagabb” településeket, kerületeket (azokat, ahol az egy főre esp iparűzésiadó-bevétel meghaladja a 32 ezer forintot) azonban ez nem érinti; ezek vagy kivetnek újabb helyi adókat, vagy megemelik a már meglévőket, vagy átstrukturálják a büdzsét, esetleg megvonnak bizonyos támogatásokat.

false

 

Fotó: MTI

Angyalföldön 2014-ben összesen 872 millió forintnyi segélyt utaltak ki, ennek önkormányzati önrésze közel 400 millió forint volt. Idén a települési támogatások előirányzata szerint ez az összeg 588 millió forintra emelkedik, tehát 40 százalékkal nagyobb ráfordítást igényel az önkormányzattól. A segélyezés központi támogatása a XIII. kerület szempontjából már egyébként is évről évre csökkenő tendenciájú volt.

A megszűnő támogatások körülbelül 6000 főt érintenek. A méltányossági közgyógyellátás fog hiányozni a legtöbbjüknek (2920 fő), és akár havi 12 ezer forintnyi kiesést okoz. A lakásfenntartási támogatást 1636 fő érezheti meg, nekik éves szinten legalább 60 ezer forint mínusszal kell majd számolni, az adósságkezelési szolgáltatásból pedig 443 fő esik ki; átlagban ennyi családnak kerül emiatt veszélybe a lakhatása.

„Az új szociális rendelettervezet az ellátások feltételeit úgy határozza meg, hogy a megszüntetett segélyek miatt hátrányos helyzetbe kerülők nem esnek ki a támogatási rendszerből” – ez volt a XIII. kerület célja. Ehhez plusz 188 millió forint szükséges. Tóth József polgármester elmondta, hogy ennek előteremtéséhez nem vetnek ki a kerületben új adókat, a forrást „a kerület szabad felhasználású pénzeszközeiből pótolják”, amit egyelőre nem részletezett.

És hogy mire elég a kerületben 588 millió forint? Ezentúl is jár majd a települési támogatás (létfenntartási gondok enyhítésére, gyermekek családban történő gondozására vagy elhunyt személy eltemettetésére), megszűnik azonban a lakásfenntartási támogatás, helyette lakhatás támogatása címen települési támogatást juttatnak majd körülbelül 4 ezer embernek. Ez annyiban módosul, hogy eddig főként fűtési támogatás volt, most a lakbérhez és a közüzemi díjhoz is kötnek támogatást. Karácsonyi Magdolna szerint a támogatás így is kevesebb lesz, mint az elmúlt években, de arra mindenképpen elég, hogy a rászorulók „bent maradjanak a rendszerben”. Ezt segíti elő az ápolási díj helyetti ápolási támogatás, vagy a méltányossági közgyógyellátást helyettesíteni igyekvő rendszeres és eseti „települési támogatás egészségi állapot megőrzését jelentő szolgáltatások költségeihez való részbeni hozzájárulás” is.

Új elemként pályázni lehet a védőoltások költségének részbeni átvállalására, középfokú és általános iskolai tanulók tanulmányi ösztöndíjára, öregségi nyugdíjellátásban részesülők legfeljebb 30 alkalmas uszodabérletének 50 százalékára (erre egyébként a kerület évente 50 milliót költ, Karácsonyi Magdolna szerint ez az egészségügyi prevenció része), vagy a közüzemi díjhátralék részbeni átvállalására – ez utóbbi kívánja valamelyest helyettesíteni a megszűnt adósságkezelési szolgáltatást.

Az önkormányzat ígérete szerint a támogatottak száma meghaladhatja a 2014. évi szintet, az azonban az összegekből is látszik, hogy lesz, aki a korábbiakhoz képest rosszabbul jár.

Figyelmébe ajánljuk