„A tankokat már elvitték, de visszakúsztak szépen, lassan a gázvezetékeken, az álhírportálokon és a politikai eliten keresztül”

  • narancs.hu
  • 2017. február 3.

Belpol

A Momentum Mozgalom alelnöke beszélt arról, hogyan kellene védekezni az orosz befolyás ellen, és hogyan lehetne befejezni a rendszerváltást.

Putyin látogatásának napján, csütörtök este tartott telt házas tematikus rendezvényt a Momentum Mozgalom. Először szakértőkkel beszélgettek az orosz fenyegetésről, majd „oroszos” bulival folytatták. A kettő között Soproni Tamás, a Momentum alelnöke mondott beszédet, amely az első részletesebb bemutatása volt a Momentum külpolitikai elképzeléseinek.

A csütörtök esti beszélgetés

A csütörtök esti beszélgetés

Fotó: Facebook

Íme, a beszéd, amelyet a Momentum most rakott fel Facebook-oldalára:

Az a helyzet, hogy Oroszország sokkal közelebb van, mint hinnénk. Orosz alakulatok harcolnak a szomszédban, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy habár elsőre messzinek tűnik ez a frontvonal, de Donbasz közelebb van Londonnál. Ezekben a harcokban magyarok is részt vesznek, magyarok is életüket adják Ukrajna szuverenitásáért. De nemcsak a szomszédban folyik harc, nemcsak a szomszédban folyik háború, hanem itthon, Magyarországon is. Talán a tankokat már elvitték, de visszakúsztak szépen, lassan a gázvezetékeken, az álhírportálokon és a politikai eliten keresztül. A kormány szabadságharcosnak hazudja magát, de nem lehetnek valódi örökösei ’56-nak. Hat éve hagyja ugyanis, hogy az oroszok egyre szorosabbra húzzák azt a bizonyos rabláncot. A hat év alatt az elmúlt húsz év gyakorlatára építve pedig soha nem látott mélységekbe taszították nemzeti tartásunkat.

Az elmúlt huszonhat évben senki sem vállalta annak a felelősségét, hogy befejezze a rendszerváltást minden területen. Senki sem vállalta magára, hogy kutassa, megvizsgálja azokat a mesés vagyonokat, amelyeket egyesek szereztek a rendszerváltás környékén. Senki sem vállalta magára, hogy megtisztítsa a titkosszolgálatokat azoktól a káderektől, akik még a szocializmus alatt kezdtek el ott dolgozni, és meglehetősen jó kapcsolatokat ápoltak az orosz titkosszolgálatokkal. És senki sem vállalta magára, hogy megnyissa az ügynökaktákat.

Ezek a mulasztások a nemzeti szuverenitásunkat fenyegetik, ugyanis belőlük következően a politikai elit, a politikai elit számtalan tagja zsarolható belföldi érdekcsoportok és külföldi hatalmak által egyaránt. A 21. századi hibrid háborúban pedig a titkok tudása még nagyobb hatalmat jelent az emberek felett. Az elmúlt évek botrányai azt is bebizonyították számunkra, hogy minden oldal érintett ebben az ügyben. Gondoljunk csak a fideszes Kiss Szilárdra, a jobbikos Kovács Bélára, vagy éppen az MSZP-s Havas Szófiára. De akkor mikor fog eljönni a rendszerváltás, mikor fejezzük be a rendszerváltást? Akkor, amikor mi befejezzük. A Momentum három alapra szeretné helyezni az ország függetlenségét: a független energiaellátás, a megtévesztő külföldi propaganda felszámolása és helyettesítése objektív informálással, illetve a politikai elit sötét múltjának feltárása.

Magyarország energiafüggőségét csökkenteni kell. Ez egy olyan nemzeti ügy, amelynek kormányokon át kellene ívelnie. Minden kormánynak, amely a nemzet érdekeit tekinti szem előtt, annak követnie kell ezt. Lehet a módszer az, hogy más gázforrásokat próbálunk felkutatni vagy hogy megújuló energiaforrásokra váltunk, de a cél nem függhet a kormány színétől.

Az álhírek és a külföldi propaganda hatalmas veszélyt jelent Magyarországra. Ennek egyik oka az, hogy a magyar oktatási rendszerben a kritikus gondolkodás helyett a szervilizmust és a magolást helyezzük a középpontba. A Momentum egy modern oktatást szeretne megvalósítani Magyarországon, de azt is tudjuk, hogy ez nem elég. Az álhírek gyártóival is fel kell vennünk a harcot. Éppen ezért, az alkotmányos jogi kereteket teljes mértékben tiszteletben tartva, le kell szögeznünk, hogy az álhírek szándékos terjesztésére, a külföldi propaganda terjesztésére nem vonatkozik a véleménynyilvánítás szabadsága. Ugyanis az állam kötelessége az is, hogy megvédje a népet a külföldi propagandagépezetektől.

Emellett alapvető számunkra az, hogy azonnal és teljeskörűen megnyitnánk az ügynökaktákat. Ez nem egy szimbolikus kérdés számunkra, hiszen ez feltétele a nemzeti önállóságunknak. Itt az ideje, hogy végre minden csontváz kihulljon a szekrényből.

Az elmúlt huszonhat évben számtalanszor hallottuk, hogy Magyarország valahol Kelet és Nyugat között van. Ez egyszerűen nem igaz. Magyarország ugyanis nem egy híd közepén áll, hanem az egyik oldalon, méghozzá a nyugati oldalon. Magyarország Szent István óta a modern Európa része, és minden felelős politikusnak az kell, hogy legyen a célja, hogy ez így maradjon. Magyarország egy olyan Európa része, amely a világ élvonalába tartozik, mind politikailag, mind gazdaságilag, mind kulturálisan. Magyarország egy olyan Európa része, amelyben száz évvel a trianoni nemzeti tragédia után végre elkezdődhetett a nemzet egyesítése. És Magyarország egy olyan Európa része, amely megmutatta, hogy a szuverén nemzetállamok minél szorosabb együttműködése, nem pedig rivalizálása az, ami a közösségünket naggyá teheti a 21. században.

A Momentum célja befejezni a rendszerváltást. Lehetővé szeretnénk tenni, hogy Magyarország a nemzeti önállóságát megőrizve kivegye a részét abból, hogy a még mostaninál is erősebb Európát építsünk közösen.

Figyelmébe ajánljuk