A The Guardian értesülése szerint Londonban terjeszkedne tovább az MCC

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 28.

Belpol

A törekvés világméretű "mélyállam" létrehozására irányul Orbán örökségének bebetonozására.

A The Guardian értesülései szerint 

az Egyesült Királyság fővárosában nyithatja meg újabb intézetét a Mathias Corvinus Collegium.

Orbán Viktor által erősen befolyásolt oktatási intézmény Európa-szerte tovább terjesztené a populista filozófiát,és jelentős szponzorációt terveznek jobboldali csoportoknak.

A lap forrásai szerint,

a Fidesz-közeli oktatási intézmény London belvárosában, a Trafalgar tér közelében kapna helyet, abban az épületben, amelynek megvásárlását 2022 elején jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter.

A külgazdasági- és külügyminiszter akkor azt mondta, a Londoni Magyar Házban hétvégi magyar iskola és színházterem is lesz, továbbá kiállításokat, előadásokat is tartanak majd a helyi magyarság részére, nem sokkal később pedig a Liszt Intézet költözött be az épületbe.

A 2020-ban több mint 400 milliárd forint állami vagyonnal feltőkésített MCC – a néhai brit konzervatív filozófus gondolatait népszerűsítő Roger Scruton Legacy Foundationnel kötött megállapodással – már az Egyesült Királyságban is működik. Az MCC ösztöndíjakat finanszíroz több száz diáknak, hogy a legjobb egyetemekre járjanak, közülük néhányan most az Egyesült Királyságban járnak tanfolyamokra.

A The Guardian Orbán MCC-nek és más, az elképzeléseit támogató intézménynek nyújtott támogatását a miniszterelnök egyik támogatója úgy jellemezte, mint olyan kísérletet, amely

egy világméretű "mélyállam" létrehozására irányul az öröksége bebetonozására.

Az MCC néhány öregdiákja a The Guardiannek azt mondta, az iskola látszólag szerény hátterű, tehetséges hallgatókat választott ki, akiket drága éttermekbe és külföldi utakra vittek, és szélsőjobboldali előadók, köztük Tucker Carlson amerikai műsorszolgáltató és maga Orbán Viktor is beszélt velük.

A lap szerint az MCC egyik kulcsfontosságú kapcsolata Nagy-Britanniában James Orr, aki szoros kapcsolatban áll egy sor jobboldali képviselővel, és társvezetője a Roger Scruton Legacy Foundation Egyesült Királyság-beli fiókjának. Orr a The Guardiannek azt mondta, nem tudott arról, hogy az MCC Londonba költözik.

Több forrás – köztük az MCC-n belül is – azt állítják, hogy a tervek szerint a magyar kulturális központba, a Cockspur Street egyik nagy irodaházban nyitnák meg az MCC fiókját, de az MCC szóvivője szerint egyelőre nem ez a helyzet. Az MCC-nek már Bécsben, Brüsszelben, Budapesten és máshol is működnek fiókjai.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.