A választási törvényekhez is hozzányúl a Fidesz

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. június 27.

Belpol

Könnyebb lesz a levélben szavazás, nehezebb az átjelentkezés, és a kamupártok megfogásával is tovább próbálkoznak.

A jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalnia a kampánytámogatás visszafizetéséért – ezt tartalmazza az egyes választásokkal kapcsolatos törvények módosítása, amelyet ma nyújtottak be fideszes képviselők.

A visszafizetési kötelezettséget eredetileg a kamupártok ellen vezették be, de az idei választás után leginkább az 1 százalék alatt maradó Együtt elnökségi tagjai szenvedték meg a rendelkezést.

Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény módosításával az egyetemleges felelősségvállalás szabályainak változtatása mellett most előírják, hogy az a párt, amely az előző országgyűlési választásokon folyósított állami kampánytámogatással nem számolt el, nem tarthat igényt újabb kampánytámogatásra sem.

A választási eljárásról szóló törvényben módosítják az átjelentkezés határidejét. Jelenleg a szavazást megelőző második napon meg kell érkeznie ennek a kérelemnek, ez a mostani javaslattal úgy változik, hogy a kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napon kell megérkeznie a helyi választási irodához. A jövőben ekkor zárják le a névjegyzéket is.

Változik a mozgóurna iránti kérelem benyújtásának határideje is: a szavazás napján a jelenlegi 15 óra helyett 12 óráig lehet mozgóurnát igényelni.

A javaslat elfogadása után a választási plakáton impresszumot kell feltüntetni. Kivétel ez alól, ha a plakát által népszerűsített jelölő szervezet vagy a független jelölt neve, illetve a népszerűsített jelölt képmása a plakáton megjelenik. Plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos vagy a bérlő, vagy az állami, vagy önkormányzati tulajdonban lévő dolgon a vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehet. Azaz gyakorlatilag tilos lesz az úgynevezett vadplakátolás.

A törvényjavaslat indoklásában az olvasható: a 2014-es és 2018-as országgyűlési választások, valamint a 2016-os népszavazás tapasztalatai alapján a levélben szavazás szavazólapjainak kiküldésére és visszaérkezésére rendkívül szűk a jelenleg biztosított határidő. Ezért előrébb hozzák a többi között a regisztráció jelenlegi határidejét is.

Jelenleg az a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár kerülhet be a levélben szavazók névjegyzékébe, aki legkésőbb a szavazást megelőző tizenötödik napon benyújtotta kérelmét. A jövőben a kérelmet legkésőbb a szavazást megelőző huszonötödik napon kell benyújtani.

Pontosítják a válaszborítékok érvényességének szabályait, amely miatt az áprilisi választáson is vita volt, a Kúria érvénytelenített olyan szavazatokat, amelyeket nem a hivatalos borítékban küldtek vissza. A javaslat szerint a választópolgár bármilyen borítékban elküldheti a levélszavazatot, és a Nemzeti Választási Irodába beérkezett sérült boríték is csak akkor minősül felnyitottnak, ha a boríték sérülésének jellegére és kiterjedésére tekintettel annak tartalma megismerhetővé válhatott.

Figyelmébe ajánljuk