A vizsgálat szerint a kirúgott szívsebész felelős a beteg haláláért
kardiologiai-intezet-e1537802988385-1024x576.jpg

A vizsgálat szerint a kirúgott szívsebész felelős a beteg haláláért

  • narancs.hu
  • 2018. október 9.

Belpol

A beteg az után halt meg, hogy Székely Lászlót már kirúgták, mégis őt teszik felelőssé, nem a kórházat.

A 24.hu megszerezte az orvosszakmai jelentést, mely azt vizsgálja, ki a felelős az 55 éves férfi haláláért.

A lap úgy tudja, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből (GOKI) elbocsátott Székely László főorvos tevékenységével kapcsolatban két vizsgálat is lezajlott.

Az orvosi jelentés szerint az elhunyt 55 éves férfinél az 1980-as években végeztek el egy aortaműtétet. A beavatkozás után a betegnek három évtizeden át nem voltak panaszai, csak idén nyáron, amikor jelentkezett Székelynél. A beteg által magával hozott CT azt mutatta, hogy 11 centiméteres értágulata van, ami a korábbi beavatkozás helyén alakult ki. A jelentés szerint az ilyen típusú tágulatok komoly életveszélyt jelentenek. A kiszakadás kockázata exponenciálisan nő az eredeti érátmérő 50 százalékos meghaladása után.

A vizsgálat ezrét azt állítja, hogy mivel egy 11 centiméteres tágulat esetében megjósolhatatlan, hogy a szakadás napokon vagy már órákon belül bekövetkezik-e,

az orvosnak a beteget azonnal olyan intézetbe kellett volna irányítania, ahol meglettek volna a technikai feltételek és az OEP-finanszírozás a beavatkozás elvégzésre.

Így aztán a kardiológiai intézet nem tehető felelőssé a férfi haláláért.

Figyelmébe ajánljuk