A Fidesz és a H1N1 - Mint maci a mézre

  • Mészáros Bálint
  • 2009. december 3.

Belpol

Bár ezekben a napokban a Fidesz azért aggódik, hogy nem jut hozzá mindenki elég gyorsan a vakcinához, ez nem mindig volt így. Nehéz helyzetben van tehát az, aki az ellenzéki párt megszólalásai alapján szeretné eldönteni, hogy az oltástól, illetve az influenzától kell-e jobban félni.

Márpedig egy néhány héttel ezelőtti közvélemény-kutatás adatai szerint sokan vannak olyanok, akik a párt útmutatása alapján alakították ki álláspontjukat újinfluenza-ügyben: a védőoltást elutasítók túlnyomó többsége tudniillik Fidesz-szimpatizáns.

Azt persze, hogy az emberek ne oltassák magukat, fideszes politikus soha nem állította; de azt sem (ami egy normális országban magától értetődő volna), hogy a megelőzés a legfontosabb, a vakcinával orvosszakmailag semmi probléma nincs, továbbá, hogy a járvány meg a vakcinát előállító cég, az Omninvest háttere két teljesen különálló dolog stb., stb. Volt viszont ún. sugallat: ha beoltatod magad, ezeknek a bizniszét segíted. Szijjártó Péter elnöki stábfőnök például így válaszolt a Népszabadság november eleji körkédésére: "Nem oltattam be magam. És figyelembe véve minden körülményt, nem is fogom." Értse mindenki úgy, ahogy akarja.

Ehhez képest

"Az egészségügyi kormányzat természetesen számíthat a Fidesz szakpolitikusainak és szakembereinek segítségére és tudására" - jelentette ki Szijjártó Péter július 23-án, megismételve Pesti Imre fideszes szakpolitikus egy nappal korábbi felajánlását. Az új típusú influenza szövődményei következtében ekkor halt meg Magyarországon az első beteg, és a segítség valóban elkélt. Hiszen, mint Szijjártó rámutatott, a kormány nem tesz semmit: "Az emberek a mai napig bizonytalanságban vannak: a nyilvánosság elől elhallgatnak rendkívül fontos információkat a Magyarországon lévő oltóanyag mennyisége és minősége kapcsán, mindenfajta híresztelések és kérdések, kételyek merülnek fel. Ilyen helyzetben ez megengedhetetlen."

Ahhoz, hogy minél többen éljenek a megelőzés egyetlen lehetőségével, értelemszerűen két dologra van szükség: oltóanyagra és oltási kedvre. Az elsőért az ellenzéki párt - pozíciójából adódóan - vajmi keveset tehet. Ráadásul a hazai gyár az elsők között állította elő a vakcinát, és szerzett rá forgalomba hozatali engedélyt, a kormány pedig megfelelő mennyiséget rendelt belőle, és megkezdte a terítését. Eközben persze az apparátus a közismert hatékonyságával járt el, és önerőből is annyi bénázásra futotta, hogy pusztán a jogos kritikákra is komplett életművet építhetne egy Fidesz-szóvivő. Még az eleinte szórványos érdeklődést sem sikerült kielégíteni, ugyanis a vakcina nem jutott el a patikákba. A gyógyszerészek - látva a csekély keresletet - nem rendelték meg a húszas egységeket, félve, hogy majd a nyakukon marad. A problémakövetésre berendezkedett egészségügyi kormányzat ekkor vállalta a maradék készlet visszavásárlását. Aztán a halálesetek, valamint a szomszéd országokból (Ukrajna, Szerbia) érkező hírek miatt lassan éledő forgalom újabb problémát hozott felszínre, mivel a patikákat nem a szokásos nagykereskedői hálózat szolgálja ki oltóanyaggal (amikor is a délelőtt megrendelt áru már délutánra ott van), mert nehogy a gaz multik kivigyék az országból a stratégiai készletet. A feladatot az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) kapta meg, amely ezzel egyszerűen nem boldogult - legújabban a patikusoknak kell elballagniuk a helyi ÁNTSZ-kirendeltségekbe. Miután bebizonyosodott, hogy a háziorvosok jelentős része nem partner a vakcinációban, oltóközpontokat állítottak fel (mondjuk, ebben nehéz okosnak lenni, Ausztriában pont az okozott felháborodást, hogy minek hoztak létre oltóközpontokat, mikor erre ott volnának a családorvosok).

Az oltás népszerűsítése viszont ettől részben független. És abban még egy ellenzéki párt is tudott volna segíteni (ha normális országban élnénk). Például úgy, hogy részt vesz a kampányban, s ha már ez a szakmai kérdés is átpolitizálódott (nyilván magától), legalább a saját híveit rábeszéli az oltásra. Hiszen a lebegtetés felér a nemleges felszólítással - a vacilláló ember nem oltat. Főleg, hogy a jelenlegi garnitúrának az emberek döntő többsége a szorzótáblát sem hiszi már el - nem úgy a Fidesznek, amely tehát beleállhatott volna a kampányba. És persze választhatta az általános gyanakvásra rímelő - éppen ezért népszerűnek tetsző - sejtetést a vakcinaügy problémásságáról, azaz a megbetegedések számát növelő elbizonytalanítást. Ezt is tette - egészen a legutóbbi időkig, amikor is a járványtól és a betegségtől való félelem mind erősebb kezdett lenni itthon is. (És ezért nyilván célszerűbb lett egyértelműen oltáspártinak lenni.)

A nyár azzal telt, hogy a Fidesz szerint a kormány "képtelen lesz" vakcinához jutni. Mikola István már május elején felvetette a parlamentben: "Látjuk a multinacionális cégnek a hatalmas nyomulását, látjuk, hogy ők már dolgoznak a vakcina előállításán, és nálunk, ahol egyedül van meg az a lehetőség, hogy a vadvírusból rövid idő alatt vakcinát lehessen előállítani, nem kaptuk meg ezt a lehetőséget. Lát-e a miniszter úr és a kormány arra sanszot, hogy szorgalmazza, menedzselje azt a magyar szellemi tudást, potenciált, mely képes vakcina előállításával az embereket megvédeni?" Július végén Pesti Imre már nagyon türelmetlen volt: "A kormány nem intézkedett időben, és nemhogy szerződés nincs a vakcinát gyártó céggel, de még szándéknyilatkozat sem született a vállalat és a kormány között az oltóanyagok megvásárlására." A honatya egy héttel később már arról sajtótájékoztatott, hogy "az igazi pancser Bajnai-kabinet" egyszerűen képtelen megszervezni az influenzajárvány elleni vakcinák gyártását, holott "minden ország komoly figyelmet szentel a járvány elleni küzdelemre, és a lakosság 50 százalékának biztosítanak oltóanyagot". A szerződéskötést nem sokkal előtte még hiányoló képviselő a közbizalom elősegítéséért azért még hozzátette: "A világon kétfajta készítményt gyártanak, ám a kormány kizárólag a gyengébb minőségű oltóanyagot hajlandó megvásárolni."

Az ellenszer hiányolását nemsokára abba kellett hagyni, mert a kormányzat addig ármánykodott, míg elkészült az engedélyezett vakcina. Amit rögvest sikerült is az MSZP-s Oláh Lajosnak egy, a saját fotójával illusztrált ÁNTSZ-kiadványban ajánlgatnia. "A Gondola reméli, hogy nem azért volt ilyen sürgős piacra dobni milliárdokért az új oltóanyagot, hogy szoci politikusok képe mosolyogjon ránk a járványról szóló tájékoztatóból" - tette egyből kétértelművé az internetes lap az amúgy teljesen jogos felvetést. "Ne csináljunk politikai kampányt az influenza kérdéséből!" - lelte meg a szálkát ugyanezért Mikola István az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén.

Megölni, nem, kell, félnetek, jó, lesz

A meccs ekkor már olyan jól állt, hogy kisebb kaliberű cserejátékosok szerepeltetése is belefért. Kupper András november 2-án interpellációval jelentkezett: "Több mint két hónappal ezelőtt jelentették be, hogy 8-10 hét alatt beadható a hatmillió vakcina. Eddig összesen talán pár százezer vakcinát sikerült beadni. Ez eredmény?" Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy az oltást már nyáron meg kellett volna szervezni, így azonban "úgy tűnik, hogy az oltóanyag eladása, és nem a gyerekek védelme és a megelőzés a cél". Ugyanekkor Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője arra jutott, hogy "az influenza elleni védőoltást a Bajnai-kormány totális káoszba fullasztotta, az emberek vagy félnek az oltástól, és nem adatják be maguknak, vagy pedig beadatnák ugyan, de nincs mit, nincs oltóanyag". Vagy-vagy. Azt viszont egyikőjük sem mondta, hogy az emberek ne féljenek, és bár a hatalmon levők tökkelütött hülyék, azért mindenki próbáljon meg oltóanyaghoz jutni. November 25-én Pesti Imre a következőképpen ragadta meg a lényeget: "Lenyúlás, alkalmatlanság és hazudozás." "Újabb és újabb adatok látnak napvilágot arról, milyen jogi, pénzügyi és kommunikációs trükközés zajlik az influenzajárvány ügyében" - erősítette tovább a bizalmat a Magyar Nemzet.

Mára sikerült az ügyből kihozni a maximumot. A kormány nyerészkedik, mert az EKI túl drágán végzi a disztribúciót (valóban drágán végzi, bár nyáron még az volt a baj, hogy a kormány nem biztosít elég forrást), a kormányzat nem tartja be az Egészségügyi Világszervezet ajánlását (nem igaz), nem nyilvános az Omninvesttel kötött szerződés (itt lehetőséget kapott Gulyás Gergely, a Fidesz ifjúsági tagozatának tagja, hogy megvédje az információszabadságot). Miután nyilvános lett a szerződés, és kiderült, offshore cég az Omninvest tulajdonosa, november 26-án a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte a testület KDNP-s elnöke, Simicskó István, hiszen nyilvánvalóan a járványellenes küzdelem előtt tornyosuló legnagyobb problémáról van szó. Ha esetleg az Omninvest tulajdonosai is meglesznek, nehéz helyzetbe kerülhet a Fidesz-kommunikáció: a kormányzati pazarlással nem jöhetnek, mivel a hazai oltóanyag ára a konkurens termékek töredéke; amik amúgy jövő ilyenkorra érnének ide, ha inkább azokból rendelnénk. Jelenleg itt tartunk a meggyőzésben, miközben világszerte egyre komolyabban veszik a járványt, Magyarország pedig a szükséges átoltottság negyedénél, ha jár.

Megemlítendő, hogy a magától értetődő kormányszapulás mellett következetes oltáspártiságot egyedül az egyébként infektológus Mikola doktor képvisel. Országgyűlési felszólalásaiban, a bizottsági üléseken napirenden tartja a témát, a Magyar Nemzetnek adott interjúban közölte, hogy az egész családját beoltatta. A Hír Tv-nek azt nyilatkozta, hogy a hazai oltóanyag kiváló, a kormány megfelelő mennyiséget rendelt, és kifejezetten olcsón jutott hozzá. Sajnos a szakpolitikus szavahihetősége a sajátjai körében - a fórumok tanúsága szerint - igencsak megkopott, mióta a Hospinvest-ügyben a pártbéli fősodortól eltérően nyilatkozott (és nem azt mondta, hogy minden egészségügyi magánszolgáltató eredendően a sátán küldötte).

Az oltásnak végül maga Orbán Viktor is zöld jelzést adott november 20-án - ámbár az egyértelműség látszatát azért gondosan kerülte a Kisalföldnek (!) adott interjújában. Mint mondta, a gyerekeit már beoltották az iskolában, ő maga is tervezi az aktust, a felesége viszont nem, mert ő soha nem oltatja be magát semmivel, "ő lesz a kontrollcsoport". Párttársai munkájának tükrében meglepő eljárási sorrendet is közölt: annak természetesen utána kell nézni, miért egy offshore cégtől rendelt vakcinát a kormány, "de majd csak akkor, ha túl vagyunk a járványon. Nem volna helyes, ha kiderülne, hogy meglopnak bennünket oltás ürügyén. Ez azonban pénzügyi, és nem egészségügyi kérdés." Aki pedig még mindig bizonytalankodik, annak hasznos lehet a pártelnök határozott oltásügyi útmutatása: "Mindenki döntse el maga, mit kíván tenni."

Figyelmébe ajánljuk