A Való Világ villája: Villanófényben

szerző
Félix Péter
publikálva
2002/49. (12. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Értesülésünk szerint három héten belül a Való Világ (VV) villájának bontásáról szóló határozatot adhat ki a III. Kerületi Polgármesteri Hivatal. Az RTL Klub ugyanis a VV produkciójának otthont adó Kunigunda utcai házat engedélyek nélkül építtette fel (lásd: Ez a való világ, nagy testvér!, Magyar Narancs, 2002. november 21.).

Az RTL Klub show-ja iránt nagy az érdeklődés, amit jól mutat az is, hogy a legutolsó kiszavazáson, Lorenzo és Majka viadalán a két fiúra összesen mintegy 846 ezer szavazat érkezett telefonon. Számításaink szerint csak erre az egyetlen szavazásra

95 millió forintot költött

a magyar lakosság. Információink szerint egyébként az RTL Klub nem közvetlenül, hanem egy tartalomszolgáltató cégen keresztül szerződött úgynevezett szavazóvonalra a Matávval, 88 forint + 25 százalék áfa áron. Egy magát megnevezni nem kívánó forrásunk úgy tudja, hogy az RTL Klub hívásonként 35 forint + áfa jutalékot kap a Matávtól, ami csak az említett utolsó szavazásnál 29,6 millió forintos nettó árbevételt hozott.

Jogilag azonban egy illegálisan működő pénzgyárról beszélhetünk, amelynek tevékenységét már csak közegészségügyi és tűzvédelmi szempontok miatt is fel kellett volna függeszteni. Kolosi Péter programigazgató érdeklődésünkre azzal érvelt, hogy a VV-villa csupán díszlet, amelyhez nem szükséges építési engedély. (A 46/1997. KTM-rendelet szerint ha egy magánszemély egy 1,5 nm-es alapterületű szerszámoskamrát kíván elhelyezni a saját kertjében, az is építésiengedély-köteles.) A jelek szerint az ügyet rendkívül diszkréten kezelő III. Kerületi Polgármesteri Hivatal sem osztja Kolosi Péter álláspontját, hiszen Sárádi Kálmánné jegyző lapunknak kijelentette: "Miután a Magyar Narancsból tudomásunkra jutott az eset, építésrendészeti eljárást indítottunk az ügyben." Az eddig megállapított tényállásról a jegyző azzal hárította el a tájékoztatást, hogy mivel lapunk ebben az eljárásban nem ügyfél, semmiféle tájékoztatást nem adhat.

Az ügy mindenesetre alaposan felkavarta a kedélyeket a III. Kerületi Polgármesteri Hivatalnál. Egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselő Kolosi Péter érveléséről elmondta: volt egy hasonló színvonalú kifogásuk a közelmúltban, amikor egy szobrász építési engedély nélkül húzott fel a telkén egy házat, s az eljárás során azzal védekezett, hogy az építmény voltaképpen művészi munkásságának egy darabja. Információink szerint az önkormányzatnál erősen hajlanak arra, hogy bontási határozatot küldjenek ki az RTL Klubnak.

A kereskedelmi televíziónál senki nem volt hajlandó tájékoztatást adni arról, hogy kértek-e már fennmaradási engedélyt a Való-villára? Tény ugyanakkor, hogy a mai magyar jogszabályok ismeretében az RTL Klub

nincs kényszerhelyzetben

Ha például december közepére meg is érkezne a bontási határozat, az ellen 15 napon belül fellebbezéssel lehet élni Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalánál. A fellebbezést az illetékes kerületi polgármesteri hivatalnál kell benyújtani, ahonnan az összes érintett reagálása után küldik át a dokumentumot. A közigazgatási hivatalnak 60 napja van az ügy elbírálására, s a tapasztalatok szerint nem szokták elkapkodni a döntést. Ha feltételezzük is, hogy változatlan formában helybenhagyják az elsőfokú közigazgatási határozatot, a döntés kézhezvételét követően az RTL a közigazgatási bírósághoz fordulhat. Innen kezdve aztán szabad a gazda, hiszen - kis túlzással - jószerivel korlátlan ideig húzható az eljárás a végleges döntésig. Tegyük föl, hogy a nagy sikerre való tekintettel a tv-vezetés úgy dönt, hogy március végéig rendeznek egy újabb menetet. Simán megtehetnék ezt is, mivel igen jó esély volna rá, hogy addig az első tárgyalást sem tűzi ki a bíróság. De az is nagyon valószínű, hogy további két fordulót is lenyomhatna az RTL, s jogerős ítélet még mindig nem születne. Ezután akár le is bonthatnák a könnyűszerkezetes villát, és a tévé- csatorna kifizetne mondjuk 25-30 millió forint építésrendészeti bírságot - egy jobban sikerült kiszavazóshow telefonbevételét.

Vannak más lehetőségek is (például menet közben beadják a fennmaradási kérelmet), a lényeg, hogy a jogsértő építkezés

minden esetben megérte

az RTL Klubnak. Annál is inkább, mert ha augusztusban - a VV-villa építésének kezdetén - elindították volna az engedélyeztetési eljárást, úgy október előtt aligha indulhatott volna be a műsor (az engedélyek beszerzése előtt nem kezdődhetnek el a munkálatok - elvben). Ez idő alatt a konkurens Big Brother egy hónapig egymagában nyomulhatott volna, lenyúlva az ebben az idősávban jelentkező RTL-műsorok nézőinek jelentős hányadát. Ekkora hátrányt nagyon nehéz ledolgozni, márpedig a nézettségi adatok erősen befolyásolják a reklámbevételeket. Nemcsak a gazdaságosság, hanem a versenyképesség szempontjából is kifizetődő volt a törvénysértés. Az, amit más esetekben az RTL oknyomozó műsorai (például a Citadella 4 U Kft. gellérthegyi illegális építkezése ügyében) oly következetesen üldöznek.

Félix Péter

szerző
Félix Péter
publikálva
2002/49. (12. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra