Aggasztó eredményt közölt a Videoton a kínai vakcináról

  • narancs.hu
  • 2021.06.30 15:27

Belpol

Sinopharmmal oltott idős dolgozóik egyharmadánál nem volt kimutatható ellenanyagszint és T-sejtes immunválasz sem. 

A Videoton kínai vakcinával beoltott 60 évesnél idősebb dolgózói körében egyharmados volt azok aránya, akiknek a szervezetében nem termelődött ellenanyag - írja a Portfolio a cég önkéntes belső felmérésének  eredményeit ismertetve.

Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy a Magyarországon használt másik négy vakcina - Pfizer, Moderna, AnstraZeneca, Szputnyik V - a vizsgálatok szerint kortól függetlenül beindította az antitestválaszt. 

Akiknél nem találtak antitestet, azoknál a Videoton letesztelte a T-sejtes immunitást is, sokan ugyanis azzal nyugtatják a kínai vakcinával oltottakat, hogy a sejtes immunitásnak köszönhetően ellenanyag-termelés nélkül is védettek lehetnek.

A tesztek azonban azt a lesújtó eredményt adták, hogy az idős korosztályban ha nincs ellenanyag, akkor nincs T-sejtes immunitás sem.

Sinkó Ottó szerint a kormánynak engedélyeznie kellene egy harmadik dózis felvételét (más típusú vakcinából) azoknak, akik igazolhatóan nem védettek a betegség ellen.

A Telex hasonló következtetésekre jutó cikke egy antitestvizsgálatokat végző fővárosi labor eredményeit mutatja be. Ez alapján a Sinopharmmal oltottaknál 60 éves korban 25 százalék, 80 évesen 50 százalék a valószínűsége annak, hogy a vakcina nem vált ki megfelelő antitestválaszt. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.