Aggasztó eredményt közölt a Videoton a kínai vakcináról

  • narancs.hu
  • 2021. június 30.

Belpol

Sinopharmmal oltott idős dolgozóik egyharmadánál nem volt kimutatható ellenanyagszint és T-sejtes immunválasz sem. 

A Videoton kínai vakcinával beoltott 60 évesnél idősebb dolgózói körében egyharmados volt azok aránya, akiknek a szervezetében nem termelődött ellenanyag - írja a Portfolio a cég önkéntes belső felmérésének  eredményeit ismertetve.

Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy a Magyarországon használt másik négy vakcina - Pfizer, Moderna, AnstraZeneca, Szputnyik V - a vizsgálatok szerint kortól függetlenül beindította az antitestválaszt. 

Akiknél nem találtak antitestet, azoknál a Videoton letesztelte a T-sejtes immunitást is, sokan ugyanis azzal nyugtatják a kínai vakcinával oltottakat, hogy a sejtes immunitásnak köszönhetően ellenanyag-termelés nélkül is védettek lehetnek.

A tesztek azonban azt a lesújtó eredményt adták, hogy az idős korosztályban ha nincs ellenanyag, akkor nincs T-sejtes immunitás sem.

Sinkó Ottó szerint a kormánynak engedélyeznie kellene egy harmadik dózis felvételét (más típusú vakcinából) azoknak, akik igazolhatóan nem védettek a betegség ellen.

A Telex hasonló következtetésekre jutó cikke egy antitestvizsgálatokat végző fővárosi labor eredményeit mutatja be. Ez alapján a Sinopharmmal oltottaknál 60 éves korban 25 százalék, 80 évesen 50 százalék a valószínűsége annak, hogy a vakcina nem vált ki megfelelő antitestválaszt. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.