Ágyi poloskák lepik el a szentgotthárdi otthon lakóit

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 9.

Belpol

A 734 férőhelyes, pszichiátriai betegeket gondozó intézmény állítja, küzd az invázió ellen, de hiába.

Ágyi poloskák lepik el egy beteg paplanját, lepedőjét a pszichiátriai betegek szentgotthárdi otthonában, erről kapott és közöl videót az Átlátszó.

Akitől a felvételt kapta a lap, azt mondta, „ez csak egy ágy, a többi az ugyanez a szint.”

Az intézmény hivatalos neve: Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye, 1952 óta működik egy régi dohánygyári épületben, 734 férőhelyes, az ország legnagyobb olyan otthona, amelyben krónikus pszichiátriai betegekről gondoskodnak. 

Az ágyi poloskákkal 2018 óta küzdenek, irtják őket, de két-három nap múlva ugyanannyi a rovar, mint korábban. A betegek már aláírást is gyűjtöttek, de azt a választ kapták, hogy az irtás folyamatban van. Az ápolók próbálnak segíteni, ahogyan tudnak: porszívóznak, takarítanak, cserélik az ágyneműt, de a csere után fél órával már megint tele van poloskával. Ezt az állapotot a betegek hozzátartozói nem látják, mert látogatókat csak az udvaron lehet fogadni. 

Az intézmény a lap kérdésére azt írta, a fertőzés megszüntetése érdekében „megteszi a szükséges intézkedéseket. Az ellátottak látogatása az intézményre vonatkozó látogatási rend szerint biztosított”.

Ugyanezzel a problémával küzdöttek tavaly novemberben a Csongrád-Csanád megyei nagymágocsi otthonban is, de ott csak egy szobában jelent meg a poloska. Azt a helyiséget – a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint – lezárták, az érintetteket ellátta az orvos, és az is kiderült, hogy ilyen eset abban az intézményben az utóbbi két évben nem fordult elő.

A lap szerette volna megtudni, hogy mely céggel irtatja az ágyi poloskát az otthonok fenntartója, hány ápoltat érint ez a probléma. Az derült ki, hogy ezeket az információkat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nem tartja nyilván. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk