Aktívabban, korszerűbben – Új elnöke van a TASZ-nak

Belpol

Váratlanul közgyűlést hívott össze a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), s új elnököt, ügyvivői testületetválasztott. Kapronczay Stefánia jelölését a közgyűlés nagy többséggel fogadta el.

magyarnarancs.hu: Miért volt szükség a rapid közgyűlésre és a hirtelen vezetőváltásra?

Kapronczay Stefánia: A közgyűlés összehívását nyolc tag kezdemenyézte, amelyre lehetőségük volt mint egyesületi tagoknak, s elmúlt időszak elnöki koncepcióit vitattuk meg. A 33 tagból harminc volt jelen, és a demokratikus szavazáson úgy döntöttek, hogy részben egy új ügyvivői testületnek szavaznak bizalmat. Az én jelölésemet a 29 lehetséges szavazóból (magamra nem szavazhatok) húszan támogatták.

false


magyarnarancs.hu: Személyesen milyen változtatásokat szeretne a TASZ-ban?

KS: A korábban megszokott jogászi eszközöket is meg fogjuk őrizni, azonban szeretnénk erősíteni az aktivista tevékenységeket, amelyek az érintett csoportok mobilizálására helyezik a hangsúlyt, ahelyett hogy az ő jogaikat helyettük védené meg. Az online kommunikációt is szeretnénk tovább erősíteni, erre nem csak a globális trendek, hanem a hiteles hazai hírforrások beszűkülése is okot ad. Emellett fontosnak tartom elmondani, hogy az új vezetésben olyan kollégák vállaltak még szerepet, akik hosszú ideje a TASZ-nál dolgoznak, ketten közülük korábban is ügyvivők voltak. Én is már 2005 óta dolgozom valamilyen formában a TASZ-nak, 2008-tól a Betegjogi Programot vezettem, 2012 augusztusától egy tanéven át a Stanford Egyetemen tanultam és szereztem jogi diplomát.

magyarnarancs.hu: Egy másik TASZ lép a régi helyébe?

KS: A megújulás semmiképpen sem jelent szakítást a korábbi elnökök által képviselt vonallal - a TASZ missziója és programjai nem változnak: továbbra is jogvédő szervezet marad, de szeretnénk megerősíteni a korábban már elindított újszerű módszereket - videók, érintett csoportokkal való erőteljes kapcsolattartás -, illetve további eszöközökkel bővíteni a jogvédő munkát, amire a jogállami keretek lebontása miatt egyre nagyobb szükség van.

magyarnarancs.hu: Nemrégiben az Amnesty Internationalnél volt probléma a vezetéssel, most a TASZ-nál. Egy ismerősöm úgy fogalmazott a Facebookon, „mi az, civilvész van?”.

KS: Nem ismerem az AI-ben történtek hátterét, ezért nem is tudok erre válaszolni, véletlen a látszólagos egybeesés. Azt fontos látni, hogy itt egy egyesület közgyűlése meghozott egy demokratikus döntést. A döntés után ugyan vannak, akik nem végeznek további munkát a TASZ-nál, de tagságukról nem mondtak le. Az új vezetésben pedig olyanok vannak, akik már régóta dolgoznak a TASZ-nál.

Figyelmébe ajánljuk