Aláírásgyűjtésbe kezd a Mi Hazánk a készpénzhasználat alkotmányos védelméért

  • narancs.hu
  • 2023. november 14.

Belpol

Mert "a készpénzes fizetés alapvető szabadságjog". A bankkártya meg "a totális digitális megfigyelés" eszköze.

Szlovákia és Ausztria alkotmánymódosítását követve a készpénzhasználat alkotmányos védelmét kezdeményező Alaptörvény-módosítást nyújtották be

– áll a Mi Hazánk közleményében.

Ehhez gyűjtenek aláírás formában támogatókat. Petíciójuk aláírói "a totális digitális megfigyelés és az egy gombnyomással történő állami pénzelvétel helyett" a papír alapú fizetés mellett lobbiznak a párttal. A Mi Hazánk szerint

a készpénzes fizetés alapvető szabadságjog, a digitális fizetési lehetőségeket „csak mint opciót” támogatják.

A párt közlése szerint azután döntöttek így, hogy Toroczkai László felszólalására válaszul Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár beismerte, "valóban cél és szándék a készpénzforgalom visszaszorítása".

Szerintük "a Covid-diktatúra alatt már tettek lépéseket a totális megfigyelés felé, most pedig a még szabadságjognak tekinthető készpénzhasználat betiltásával egy gombnyomással el is vehetnék a pénzét bárkinek". Az aláírásgyűjtés elindítását mindemellett azzal is indokolták, hogy úgy látják, "banki visszaélések is tapasztalhatóak Magyarországon, sőt, politikai diszkrimináció is, mert pl. az OTP-vezetés 2018-ban letiltotta a Mi Hazánk bankszámlanyitási szerződését.

A Mi Hazánk szerint egyre elterjedtebb jelenség Magyarországon is, hogy nem lehetséges készpénzben fizetni. Pl. árukiadására létesített automatáknál, fesztiválokon, sportrendezvényeken. Problémásnak látják, hogy a postabezárásokkal az időseket is a bankkártyahasználat felé kényszerítik, sok helyen pl. tömegközlekedési jegyet sem lehet már vásárolni készpénzért.

Úgy látják, hogy

"a bankkártya nélküli ember már szinte nem tekinthető a társadalom teljes jogú tagjának".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk