Gondnokság alá helyeztetné a polgármestert a zebegényi képviselő-testület

Belpol

Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot is előírtak a települést vezető Parádi Katalinnak, aki addig nem folytathatja a munkáját, amíg ez eredményesen le nem zárul.

Garázdaság vétségének gyanúja miatt indított eljárást a Váci Rendőrkapitányság a szombaton hajnalban Zebegényben történt összetűzés miatt, melyben a polgármester megütötte az egyik önkormányzati képviselőt. A település képviselő-testülete pedig megszavazta, hogy jelezzék a gyámhatóságnak Parádi Katalin ideiglenes gondnokság alá vételét – röviden így lehet összegezni a dunakanyari településen hétfőn történteket.

A hétvégén számos sajtóorgánum, így a Narancs.hu is foglalkozott azzal, hogy szombaton hajnalban összetűzésbe keveredett Zebegény polgármestere, valamint az egyik képviselője, akit egy égő házhoz riasztottak. Nyári Péter videófelvételt készített a történtekről; ezen többek között látható, amint a vita egy pontján Parádi vállon ütötte Nyárit, akinek később vörösre színeződött a pulóvere. Mint kiderült, seb keletkezett a vállán. Az ügyben a rendőrség eljárást indított, feltételezésük szerint egy olló okozhatta a sérülést. 

Nyári a történtekről azt írta, hogy mindkettőjükhöz mentőt hívtak, Parádi Katalin pedig mentősöket is bántalmazott. Parádi ugyanis, mint később elismerte, alkoholt és gyógyszert fogyasztott, jóllehet cáfolta, hogy részeg lett volna. Szerinte a mentősök bántalmazták őt, a kórházban pedig lekötözték, és nem kapott sem enni, sem inni. 

A képviselő és Parádi nyilatkozott az acnews.hu nevű bulvárlapnak is. A polgármester elismerte, hogy megrúgott egy mentőst, majd balhézott a kórházban. A váci rendőrségen azt mondták neki, nem köteles vallomást tenni, majd autóval hazavitték.  „Eszemben sincs bocsánatot kérni tőle (Nyári Pétertől – B. M.). Sok mindenre nem emlékszem a történtekből. Eltűnt a körömvágó ollóm a teraszról és rettegek attól, ami ellenem folyik. De azért sem költözöm el ebből a faluból. Jövőre újra választás lesz. És most azt mondom, hogy nem fogok indulni rajta” – közölte. 

„Mentősök ellen irányuló támadásról, bántalamazásról nincs tudomásunk, nem érkezett a rendőrségre ilyen tartalmú jelzés”

– tájékoztatta lapunkat a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A Váci Rendőrkapitányság garázdaság vétségének gyanúja miatt indított az eljárást. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a tűzeset, illetve és a bántalmazás közöt lehet-e összefüggés, de a rendőrség szerint erre semmi jel nem utal. Az Országos Mentőszolgálat nem válaszolt a megkeresésünkre. 

Polgármester vs képviselő-testület

A „hétvégén történt példa nélküli események miatt” Zebegény Község Önkormányzata rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze hétfő délutánra. A Facebookon közzétett tájékoztatás szerint a napirendi pontokat zárt ülés keretében tárgyalják, a döntésekről videóban számolnak be. A testület Parádi Katalin ki nem fizetett illetményéről, a polgármester foglalkozás egészségügyi vizsgálatátnak elerendelésről, valamint Parádi ideiglenes gondnokság alá helyezéséről tárgyalt. A képviselők egyébként még áprilisban felfüggesztették Parádi fizetését, mert a polgármester nem vezette a munkaidő-nyilvántartást, majd a múlt héten méltalansági eljárással megszüntette  a testület Parádi Katalin polgármesteri megbízatását. E döntés ellen Parádi fellebezhet; amennyiben ezt határidőn belül – keddig, azaz a mai napig – megteszi, bíróság dönt az ügyben.

A történetet színesíti, hogy az önkormányzat által közzétett bejegyzéshez kommentelt Parádi Katalin szintén az önkormányzati Facebook-oldalon keresztül, hogy indítványozza a fent említett kérdések nyílt ülésen történő tárgyalását. „Szerintem ez egy olyan ügy, amit jogábban áll a nyilvánosságnak is látni, nem csak a kivonatot” – írta Parádi, hozzátéve, az indítványát e-papíron is eljuttatja a hivatal részére. Ezt követően valaki – szintén a község Facebook-oldalán keresztül – rászólt Parádira, hogy ne adjon ki személyes véleményeket az önkormányzat nevében. Felszólításában újfent polgármesternek hívta az elvileg menesztett Parádi Katalint. 

 
Bizarr beszélgetés a község Facebook-oldalán
Forrás: Facebook/Zebegény Község Önkormányzata

Parádi Katalin nyilatkozott a Telexnek: boszorkányperként hivatkozott a testületi ülésre. Mint fogalmazott, félti az életét, és „a magam részéről mindent megtettem annak érdekében, hogy a lakosokat minél szélesebb körben tájékoztassam, indítványoztam érintettként a nyílt ülésen való tárgyalást”. 

Végül nyílt ülésre került sor. A polgármester felfüggesztett fizetését illetően kiderült, eljárás indult az ügyben. A bíróság megállapította, hogy az önkormányzat nem tarthatta volna vissza az illetményt. Ugyanakkor hiába született erről szóló végzés, azt nem írták elő az önkormányzatnak, hogy ki is kell fizetni a polgármestert. 

A foglakozás-egészségügyi vizsgálat azért merült fel, mert egy rendelet értelmében amennyiben valakinek a betegszabadsága átlépi a harminc napot, úgy a munkáltató kérvényezheti, hogy megvizsgálják, alkalmas-e a foglalkozása betöltésére. 

Ennek elindítását, valamint az ideiglenes gondnokság alá helyezés elindítását megszavazta a képviselő-testület.  

Vizsgálják a mentális állapotát

Ferenczy Ernő alpolgármester a testületi után videóban számolt be a történtekről. Mint mondta, Parádi bíróságon megtámadta az illetményét érintő döntést. Ferenczy szerint polgármester tavaly októberi megválasztása óta nem vezette a nyilvántartást, de felvette a 650 ezer forintos illetményét. Az alpolgármester jelezte, Parádi Katalin keresete nem tartalmazta, hogy a – fizetésének felfüggesztésére vonatkozó – határozat megsemmisítését túlmenően kötelezze a bíróság az önkormányzatot a felfüggesztett illetmény megfizetésére. A testület ezért továbbra sem fizeti ki a polgármestert. 

A beszámolóban szóba kerültek a szombat hajnalban történtek. Mint elhangzott, Parádi vélhetően egy kisollóval sebesítette meg Nyári Pétert. „Amikor a jobbkezét a zsebébe dúgva a felvétel vége felé megcsillan a két nem gyűrű, hanem gyűrűnek tűnő, ilyen szürke, kerek tárgy. Látható, hogy nem is tudja eltenni illuminált állapotában a zsebébe a tárgyat” – magyarázta Ferenczy Ernő. Hozzátette, a polgármesternek a történtek miatt, és mivel harminc napnál többet töltött táppénzen, egészségügyi vizsgálaton kell részt vennie. A testület szerint mindezt ki kell egészíteni a polgármester mentális állapotának fokozott vizsgálatával is. „Az eredményes és alkalmas foglalkozási egészségügyi vizsgálat elvégzéséig a polgármester nem kezdheti meg a munkavégzését” – mondta Ferenczy. 

Arról is beszélt, a hatóság kivételesen azonnali intézkedést igénylő esetben ideiglenes gondnokot rendelhet annak a nagykorú személynek, akinek az ügyei viteléhez a belátási képessége pszichés állapota miatt tartósan, teljes mértékben hiányzik, és zárlat elrendelésével érdekének védelme nem lehetséges. Hozzátette, van olyan hivatali dolgozó, akinek az egészségügyi állapota aggodalomra adott okot, „kokrétan agyvérzés gyanúval szállították kórházba”, azóta táppénzen van, nem tud részt venni a munkában, eltiltották ettől, több hete keresőképtelen. Ferenczy szerint a polgármesteri hivatal dolgozóiban félelemérzet alakult ki Parádi mentális állapota miatt. Ezért döntött úgy a testület, hogy a gyámhatósághoz fordul az ideiglenes gondnokság alá helyezés miatt. 

A tűzesetről is szól volt a videós tájékoztatásban. Ferenczy szerint nem ez az első, ami Parádi szomszédságában történt. „Tavalyi évben (sic!) a strandon is volt egy tűzeset, amit Parádi Katalin olyan büszkén és olyan részletességgel elemzett ki, hogy annak valamilyen oka lehetett. A testület ezeket is mérlegelve döntött úgy, hogy valóban megvan a veszélye annak, hogy ez a labilitás bármit okozhat, ezért én személyesen kértem a rendőrséget arra, hogy többet járőrözzenek a településen” – mondta az alpolgármester.

A Narancs.hu kereste Parádi Katalint, de levelünkre egyelőre nem válaszolt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk