Fegyvert kellett használnia egy rendőrnek a határon

  • narancs.hu
  • 2023. november 14.

Belpol

Ezt Pintér Sándor belügyminiszter mondta, az eset halállal végződött, a rendőr szabályosan járt el.

Azt, hogy mikor és pontosan hol történt, nem árulta el a belügyminiszter, de azt elmondta az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának keddi ülésén, hogy egy rendőrnek a közelmúltban a fegyverét is használnia kellett a szerb–magyar határon, és az eset halállal végződött, de a vizsgálat azt állapította meg, hogy a fegyverhasználat szabályos volt – derül ki a hvg.hu tudósításából. 

A bizottsági ülés késve kezdődött el, mert bár Pintér időben ott volt, kormánypárti és ellenzéki képviselők késtek. Pintér az egészségügyről és az oktatásról nem számolt be, a migrációról és a déli határhelyzetről azonban részletesen beszélt. 

A belügyminiszter úgy jellemezte a déli határon uralkodó állapotokat, hogy nemrég vállról indítható páncéltörőt is foglalt le a rendőrség a gépkarabélyok és más lőfegyverek mellett, nyilván azoktól, akik átjutnak a határkerítésen, vagy az átjutásban segédkeznek. 

Szóba került a határőrizet minősége, a miniszter pedig megígérte, Magyarországon nem lesznek olyan lövöldözések az embercsempészek között, mint amilyenek Szerbiában időnként előfordulnak. Hangsúlyozta, hogy nem is a határ magyar oldalán vannak problémák a migrációval, hanem a szerb oldalon.

Az embercsempészetért elítélt külföldiek reintegrációs őrizetéről – vagyis szabadon engedéséről és kiutasításáról – azt mondta Pintér Sándor, hogy a magyar börtönök tényleg telítettek, csúcsidőben a fogvatartottak tíz százaléka embercsempész volt. A bizottsági ülésen Lukács László György (Jobbik) és Novák Előd (Mi Hazánk) is kifogásolta a reintegrációs őrizetet, felvetődött, ki fogja viselni a felelősséget, ha egy ily módon elengedett embercsempész okoz halálos sérülést egy magyar embernek. Pintér Sándor azt felelte erre, hog a szerb társszervek még nem találkoztak olyan embercsempésszel, akit Magyarországról engedtek volna el. 

Eddig 1400-an vannak a határvadászok. A Jobbik és a Mi Hazánk képviselője is visszaállítaná a határőrséget, de Pintér azt mondta, azt a testületet még „zöld ávóként” Rákosi Mátyás idejében hozták létre, és nincs is értelme külön szervezetet működtetni, ha a parancsnokság ugyanaz. 

Lukács László György kérdezte, hogy létrehoznak-e állatkínzásokra szakosodott állatrendőrséget, de ezt Pintér szerint nem indokolja az állatkínzások száma, ezt a jelenséget tudja kezelni az „emberrendőrség”  is. Az ülésen kiderült, hogy Pintér Sándor és Novák Előd mintha más statisztikákat nézne, ami a magyar közbiztonság mutatóit illeti, és hogy az antifát terrorszervezetté nyilváníttatni aligha lehetséges, de azért megpróbálják.

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk