Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás elismerési jogát tiltó rendelet visszamenőleges érvényesítése

  • narancs.hu
  • 2021. március 12.

Belpol

Tavaly tavasszal fogadta el a kormány, a veszélyhelyzet első intézkedései között.

A 2020 márciusában bevezetett veszélyhelyzet elején benyújtott salátatörvényben fogadta el a kormány az anyakönyvi eljárásról szóló törvény megváltoztatásár, amely szerint az anyakönyvi nyilvántartásban az eddigi "nem" helyett az ember "születési neme" szerepel.

A törvényt május 19-én szavazták meg, eszerint az anyakönyvbe bekerül „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem”, amely felváltja a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő „nem”-et, ez az adat pedig nem lesz megváltoztatható.

A törvény előírta azt is, hogy az új szabályokat a módosítás hatályba lépése előtt indult és folyamatban levő eljárásokban, valamint a megismételt eljárásokban is alkalmazni kell. Emiatt fordult egy érintett a bírósághoz fordult. Az ügy az Alkotmánybíróságra került, mivel a bíró szerint a rendelkezés a visszamenőleges hatályú jogalkalmazás tilalmába ütközik. 

A 444.hu beszámol arról, hogy megjelent az Alkotmánybíróság döntése, amely megsemmisítette a rendelkezés visszamenőleges hatályú bekezdését. 

Figyelmébe ajánljuk