Alig értik a diákok, amit olvasnak

  • narancs.hu
  • 2023. július 26.

Belpol

Romlott a magyar tanulók teljesítménye a kompetenciafelmérésen, a budapestieké kevésbé, mint a vidékieké.

A magyar nyolcadik osztályosok 40 százaléka az alapszint alatt teljesített szövegértésben és a digitális eszközök használatában a friss, 2022-ben elvégzett kompetenciamérés nyilvánosságra hozott adatai alapján.

A HVG azt írja, a korábbiakhoz képest is jelentősen csökkentek a magyar tanulók pontszámai. A méréseket 2008-ban egységesítették. Azóta egyik vizsgált évfolyamon sem volt olyan gyenge eredmény, mint 2022-ben. Jelentős visszaesést a nyolcadikosoknál és a tizedikeseknél tapasztaltak.

A nyomtatott hetilap megállapítja, hogy a koronavírus-járvány idején bevezetett távoktatás is megnehezítette a diákok dolgát – és a felmérés elkészítése körül is akadtak problémák –, de a digitális képességek korábban is gyengék voltak. Most a tizedikeseknek az egyharmada nem érte el az alapszintet – a lap szerint nehéz elképzelni, hogy ők később, kikerülve az iskolából hogyan boldogulnak a betanított munkánál komolyabb feladattal.

A helyzet matematikából is hasonló, ugyanakkor a természettudományokban a nyolcadik és a tizedik osztály között vannak, akik behozzák a lemaradásukat.

A teljesítmény az alapján is eltér, hogy a diákok hol élnek. Budapesten is visszaesést tapasztaltak a kompetenciamérésnél, de nem akkorát, mint az ország más részein. Szövegértésből a 174 vidéki járás közül 71-ben a nyolcadikosok átlaga nem éri el a hatodikos szintet.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk