Alkotmánybíróság elé viszi a műtétre várók "fizetős tesztelésének" ügyét Szél Bernadett

  • narancs.hu
  • 2021. május 11.

Belpol

Alapjogsértőnek tartja, hogy a halasztható műtétre váró betegeknek saját maguknak kell kifizetniük a kötelező koronavírus teszteket, ha még nem kaptak oltást. 

"Fatális következményekkel járhat kvázi fizetőssé tenni a tb-ellátáson belül végzett műtéteket bárki számára" - írja a közösségi oldalán Szél Bernadett.

A politikus kifejti, hogy alapjogsértőnek tartja a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordult az ügyben.

Szél Bernadett emlékeztet, hogy Müller Cecília a februárban újrainduló egynapos beavatkozások kapcsán még azt nyilatkozta, hogy mivel a beavatkozás előtt a párciensnek előírt PCR-teszt járványvédelmi szempontból létfontosságú, nehogy bevigye az intézménybe a fertőzést, ezért a teszt ingyenes a páciens számára. Ehelyett az új eljárásrend szerint ugyan május 13-ától újraindulnak a halsztható műtétek, de aki nem oltatja be magát, az a saját költségére kérhet PCR-tesztet és gyorstesztet.

A betegek felvételének feltétele ugyanis az, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezzenek vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszteredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel.

"Megint káosz az egész, a kormány ráadásul nem adott egzakt felsorolást, az viszont ennyiből is látszik, hogy nem ez a helyes út: nem sarcolni kell, hanem segíteni — tiszta beszéddel, átláthatósággal, propaganda-szólamokat nélkülöző tényszerűséggel, a legrosszabb helyzetben levő emberek felé pedig extra odafigyeléssel" - írja Szél Bernadett.

Hangsúlyozza, hogy bele kellene gondolni abba, mit okoz ez a rendelet:

"Sok esetben amúgy is régóta késik a beavatkozás, de ha most még tovább halogatják, mert nem tudják kifizetni a több tízezer forintos teszteket, az az egészségi állapot újabb romlását okozhatja!"

Hozzáteszi, hogy ráadásul több százezren is lehetnek azok a hátrányos helyzetű településen élők, akik nem is kapnak megfelelő felvilágosítást és technikai segítséget az oltásra való jelentkezéshez. 

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.