Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az MTA-törvény miatt

  • CD
  • 2019. július 8.

Belpol

Hiller István parlamenti interpellációja során jelentette ezt be.

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az MTA megcsonkítását lehetővé tevő törvény miatt – jelentette be Hiller István hétfői parlamenti interpellációja során. Az ehhez szükséges aláírás már össze is gyűlt: az összes ellenzéki képviselő, valamint a független képviselők egy része is aláírta a beadványt. (50 aláírásra volt szükség, ez bőven meg is van.)

Hiller úgy fogalmazott, hogy a kormánypárti többség a hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére elvette a Magyar Tudományos Akadémiától annak kutatóhálózatát.

Az MTA vagyonát ellentételezés nélkül az államra ruházták át – hangsúlyozta az MSZP képviselője. Emlékeztetve, hogy nem igaz az az érvelés, mely szerint az akadémiai vagyon egyébként is az államé lett volna. Hiller elmondta, hogy bár az állami támogatás központi szerepet játszott az Akadémia működésében, felidézte, hogy az MTA vagyonának egy jelentős része annak kezdeteitől magánszemélyek felajánlásaiból, ajándékaiból származik.

Hiller feltette a kérdést, hogy akkor az MTA teljes vagyonát államosítani fogják-e.

A kormány részéről Cseresnyés Péter Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt. Elmondta, hogy az intézményfenntartó és az intézményhálózat szerepe változatlan marad a 2021-2027-es időszak uniós forrásainak felhasználása során. A cél elmondása szerint az, hogy megnöveljék a magyar tudomány közösségi forrásokból származó, jelenleg rendkívül alacsony arányú részesedését.

Az államtitkár természetesen ágált az ellen, hogy a kormány márpedig nem államosította az MTA vagyonát.

Neked ajánljuk