Gulyásék narancssárga festékkel büntetik az ÁSZ-t

  • narancs.hu
  • 2018. január 17.

Belpol

A TASZ pedig kiadta állásfoglalását: szerintük az ÁSZ döntése alkotmányellenes, és nem garantálja a szabad és tiszta választásokat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenzéki pártokat szankcionáló, 2017. végi, 2018. eleji döntéseiről szóló állásfoglalást adott ki a TASZ.

A TASZ az ÁSZ ellenzéki pártokat büntető döntéseit több ponton is alkotmányellenesnek, károsnak, a tisztességes választásokat veszélyeztetőnek nevezte.

Az állásfoglalás szerint:

  • Alkotmányellenes, hogy az ÁSZ hatósági döntéseivel szemben nincs semmilyen jogorvoslati lehetőség.
  • Az ÁSZ-nak már ellenőrzési terve kialakításakor tudnia kellett, hogy esélyegyenlőtlenséget teremt a pártok között, amikor a választások előtt csak ellenzéki pártok gazdalkodását vizsgálja és szab ki rájuk súlyos szankciókat.
  • Ha a pártok azt szeretnék, hogy bíróság döntsön az általuk jogellenesnek vélt ellenőrzésekről, ezt nem tudnák elérni, ha rögtön teljesítenék az ÁSZ fizetési felhívását.
  • A szabad és tisztességes választásokat nem garantálja és az ÁSZ ellenőrzések nyomán kialakult szélsőséges esélyegyenlőtlenségeket sem orvosolja, ha  a NAV csak a választások után indít eljárást a nem fizető pártok ellen, mert azoknak ígyis-úgyis vissza kell fogniuk kampány költéseiket a várható behajtás miatt.
  • Az ÁSZ tevékenysége azt illusztrálja, hogy egy kormányközeli emberekkel feltöltött intézmény hiába tartja meg évekig a függetlenség látszatát, a kormánypárti érdekek előmozdítására a megfelelő időben mozgósítható.

Mindeközben a Közös Ország Mozgalom aktivistái, Gulyás Mártonnal az élen narancssárgára festették az ÁSZ épületét. Az akciónak a rendőrség vetett véget.

Mérce

A Közös Ország Mozgalom aktivistái narancsszínűre festik az Állami Számvevőszék épületét. Élőben a Mércén!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?