Alkotmánymódosítót nyújt be a Momentum a választói korhatár csökkentéséről

  • narancs.hu
  • 2023. november 1.

Belpol

Szeretnék, ha a jövő évi EP-választáson már 16 éves kortól lehetne szavazni.

Momentum TizenX a párt parlamenti frakciójának segítségével alkotmánymódosítót nyújt be a választói korhatár csökkentése érdekében – közölte a Momentum ifjúsági szervezete a Facebook-oldalán.

Borsik Viktor, a TizenX elnöke a közösségi oldalon közzétett videóban kiemelte, hetek óta gyűjtik az aláírásokat annak érdekében, hogy csökkentsék 16 évre a választói korhatárt az EP-választásokra. Az erről szóló petíciót már több ezren aláírták, ezért a szevrezet úgy látja, van igény a módosítása. Borsik Viktor hozzátette, 

a Momentum parlamenti frakciójának segítségével alkotmánymódosítót nyújtanak be novemberben a választói korhatár csökkentése érdekében.

A választói korhatár csökkentését – bizonyos választások esetében – több európai ország is meglépte már, például Ausztria, Németország és Belgium is. A Momentum és a TizenX azt szeretné elérni, hogy a 2024-es EP-választáson a 16 és 18 év közöttiek is szavazhassanak.

Az ifjúsági szervezet kampányáról és a választói korhatár csökkentésére tett korábbi kísérletekről ebben a cikkünkben olvashatnak.

(Címlapképünk forrása: Facebook/Momentum TizenX)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.