RTL: A Rogán-féle nemzeti lakáslottós cégé a raktár, ahol a bontatlan lélegeztetőgépeket tárolják

  • narancs.hu
  • 2023. november 1.

Belpol

Évente közel egymilliárd forintért.

A korábban a Rogán Antal által kidolgozott, államilag támogatott nemzeti lakáslottóról elhíresült cégé az a raktár, ahol a koronavírus-járvány alatt beszerzett lélegeztetőgépeket tárolják – tudta meg az RTL Híradó.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a parlament Népjóléti Bizottságának ellenzéki tagjai hétfőn bejutottak abba a gödöllői raktárba, ahol 12 ezer lélegeztetőgép áll bontatlanul. A lefóliázott dobozokban a kormány szerint azok a lélegeztetőgépek vannak, amelyeket a koronavírus-járvány alatt szereztek be, a képviselők azonban nem nézhettek bele a dobozokba, elmondásuk szerint pedig a kérdéseikre sem kaptak választ az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjétől. Így azt ugyan nem sikerült megtudniuk, hogy miért éppen ebben a raktárban tárolják a lélegeztetőgépeket, viszont kiderült, hogy a raktározás évente nettó 780 millió forintba, azaz áfával együtt közel egymilliárd forintba kerül.

A Híradó megnézte a raktár tulajdoni lapját: eszerint az épület a Carion-csoporthoz tartozó ingatlanfejlesztési alapé.

A raktárat már a lélegeztetőgépek beszerzése után, 2021-ben vásárolták meg. A magánszemélyek kezében lévő cég korábban arról híresült el, hogy egyedül ők feleltek meg azoknak a feltételeknek, amiket az államilag támogatott lakáslottó szervezőitől elvártak. Az erről szóló törvényjavaslatot Rogán Antal nyújtotta be.

 
Forrás: Facebook/Szabó Tímea

A DK szerint az országos kórházi főigazgató arra sem tudott válaszolni, mi lesz a gépek sorsa. Ezért szerintük a tárolásuk csak a raktár tulajdonosának jó üzlet. „Ezeket a gépeket még itt egy picikét tartogatják, egy párszor egymilliárd forintot még felvesz a raktár tulajdonosa, majd közlik, hogy a gépeknek kitelt a működési ideje, be fogják őket zúzni, és ki fogják őket vinni a szeméttelepre. 330 milliárd forint pedig megy a füstbe” – fogalmazott Varga Zoltán. A gépek beszerzéséért felelős Szijjártó Pétert kedden a parlamentben kérdezte a Híradó arról, miért ide kerültek a gépek. A külügyminiszter úgy reagált: az ő feladata addig terjedt, amíg a gépeket beszerezték.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk