RTL: A Rogán-féle nemzeti lakáslottós cégé a raktár, ahol a bontatlan lélegeztetőgépeket tárolják

  • narancs.hu
  • 2023. november 1.

Belpol

Évente közel egymilliárd forintért.

A korábban a Rogán Antal által kidolgozott, államilag támogatott nemzeti lakáslottóról elhíresült cégé az a raktár, ahol a koronavírus-járvány alatt beszerzett lélegeztetőgépeket tárolják – tudta meg az RTL Híradó.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a parlament Népjóléti Bizottságának ellenzéki tagjai hétfőn bejutottak abba a gödöllői raktárba, ahol 12 ezer lélegeztetőgép áll bontatlanul. A lefóliázott dobozokban a kormány szerint azok a lélegeztetőgépek vannak, amelyeket a koronavírus-járvány alatt szereztek be, a képviselők azonban nem nézhettek bele a dobozokba, elmondásuk szerint pedig a kérdéseikre sem kaptak választ az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjétől. Így azt ugyan nem sikerült megtudniuk, hogy miért éppen ebben a raktárban tárolják a lélegeztetőgépeket, viszont kiderült, hogy a raktározás évente nettó 780 millió forintba, azaz áfával együtt közel egymilliárd forintba kerül.

A Híradó megnézte a raktár tulajdoni lapját: eszerint az épület a Carion-csoporthoz tartozó ingatlanfejlesztési alapé.

A raktárat már a lélegeztetőgépek beszerzése után, 2021-ben vásárolták meg. A magánszemélyek kezében lévő cég korábban arról híresült el, hogy egyedül ők feleltek meg azoknak a feltételeknek, amiket az államilag támogatott lakáslottó szervezőitől elvártak. Az erről szóló törvényjavaslatot Rogán Antal nyújtotta be.

 
Forrás: Facebook/Szabó Tímea

A DK szerint az országos kórházi főigazgató arra sem tudott válaszolni, mi lesz a gépek sorsa. Ezért szerintük a tárolásuk csak a raktár tulajdonosának jó üzlet. „Ezeket a gépeket még itt egy picikét tartogatják, egy párszor egymilliárd forintot még felvesz a raktár tulajdonosa, majd közlik, hogy a gépeknek kitelt a működési ideje, be fogják őket zúzni, és ki fogják őket vinni a szeméttelepre. 330 milliárd forint pedig megy a füstbe” – fogalmazott Varga Zoltán. A gépek beszerzéséért felelős Szijjártó Pétert kedden a parlamentben kérdezte a Híradó arról, miért ide kerültek a gépek. A külügyminiszter úgy reagált: az ő feladata addig terjedt, amíg a gépeket beszerezték.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.