Karácsony Gergely szerint Orbán egy újabb vörösvonalat lépett át

  • narancs.hu
  • 2023. július 4.

Belpol

A főpolgármester az 500 milliós támogatásról is beszélt. 

Orbán Viktor az olasz Liberoquotidiano.it nevű lapnak azt mondta, hogy „a demokrácia a baloldali politikusok és értelmiségiek marhasága. Kétféle politikai rendszer létezik, a szabadság és a diktatúra, Magyarországon pedig szabadság van, mert az történik, amit az emberek akarnak”.

Karácsony Gergely a Klubrádióban fejtette ki a véleményét Orbán szavaival kapcsolatban. A főpolgármester abban egyetért, hogy vagy szabadság, vagy diktatúra van, csakhogy előbbinek vannak intézményes garanciái, ezt hívjuk úgy, hogy demokrácia.

Jelezte, ha ez a mondat tényleg így hangzott el, akkor az új vörös vonal átlépése, hiszen arról nem hallott, hogy a demokráciát kiátkozták volna.

A miniszterelnök eddig olyanokat mondott, hogy ez ugyan másféle, magyaros, illiberális, de mégiscsak demokrácia. A szabadság nem magától van, garantálják bizonyos intézmények, alkotmány, szokások, egymás iránti odafigyelés, méltányosság, tehát „nincs szabadság demokrácia nélkül” – ismételte meg.

 
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án.
MTI/Illyés Tibor
 

Karácsony a 99 Mozgalom számára érkezett, titkosszolgálati jelentésből kiderült 500 millió forintos támogatásról is beszélt. Szerinte a 2022-es parlamenti választás a világ legjobban dokumentált, feltárt, elemzett kampánya volt – ellenzéki oldalon, a kormányoldalról ugyanez nem mondható el. A titkosszolgálat elvégezte a munkáját, és nem jutott olyan következtetésre, mint a fideszesek, tehát szerinte a kormánypárti politikusok önmagukat cáfolják. Ugyanis úgy véli, azért gyártották ezt a jelentést, hogy a Fidesz-propagandának muníciót adjanak, mégis, azt a szolgálat is megállapította, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően történt. Nyilván nyújtani fogják ezt a témát, mint a rétestésztát és különböző, „Fidesz-közeli közhatalmi szervek” fogják őket fenyegetni vagy hangulatot kelteni ellenük.

„Jöjjenek és vizsgálódjanak, állunk elébe”

– mondta.

Frissítés: Orbán „demokratúráról” és nem demokráciáról beszélt

Cikkünk megjelenése után Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az alábbi közleményt küldte el lapunknak. 

„Karácsony Gergelynek nemcsak az angoltudása hiperpasszív, hanem ezek szerint az olasz is. Orbán Viktor miniszterelnök egy olasz interjúban nem arról beszélt, amit Karácsony Gergely vélelmez, hanem szó szerint arról, hogy a »demokratúra« kifejezés a baloldali politikusok és értelmiségiek ostobasága”, írta Havasi. 

A „demokratúra” szó a diktatúra és demokrácia szavakból áll össze, melyet nagyjából úgy kell értelmezni, hogy egy olyan rendszer, ami demokráciának tűnik, de valójában diktatúra. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk