Alvászavarban szenvedő betegek kaphatják meg a raktárakban álló lélegeztetőgépek egy részét

  • narancs.hu
  • 2024. május 28.

Belpol

Vizsgálják, hogyan lehet átalakítani a koronavírus-járvány első hullámában beszerzett eszközöket.

Súlyos alvászavarban szenvedő betegek ellátására szánják azoknak a lélegeztetőgépeknek egy részét, amelyeket a koronavírus-járvány első hullámának idején vásárolt a kormány – írja a 24.hu.

A parlament Népjóléti Bizottságának április 16-ai ülésén Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek képviselője kérdezte arról Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárt, hogy mi lesz a sorsa annak a 12 ezer eszköznek, amelyek jó ideje bontatlanul állnak egy raktárban. A gépek egy részét a kormány azóta külföldre adományozta, néhány száz darabot megpróbált eladni, a túlnyomó többségüket viszont máig raktárakban őrzi.

A bizottság áprilisi ülésén Takács Péter elmondta, a beszerzett lélegeztetőgépek különböző tudásszintűek: vannak olyanok, amelyek az intenzív osztályos igénybevételnek, illetve az ottani elvárásoknak megfelelnek. „Ezek nagy része most is kórházaknál van, tehát a régebbi gépeket lecseréltük, a régieket leselejteztük, az újak pedig beálltak” – magyarázta az államtitkár, hozzátéve, hogy a gépek egy része kisebb tudásszintű, ezek non-invazív légzéstámogatásra alkalmas berendezések, amelyekre külön terve van a kormánynak:

„Ezeket most a Bay Zoltán Kutatóintézet bevonásával vizsgáljuk, hogy hogyan tudjuk úgy átalakítani, hogy 77 ezer alvási apnoés honfitársunknak természetben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tudja odaadni.”

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, amelynek során a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul. Az eszközök átalakítását vizsgáló kutatóintézet ügyvezető igazgatója Schmidt Balázs, aki 2022 júniusa óta a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri tanácsadója.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk