Munka és magánélet nálunk és az EU-ban

Apák napjai

Belpol

Augusztus 2-ig kellett volna átültetni a magyar jogba egy EU-s irányelvet, amely egyebek mellett több szabadságot biztosítana az apáknak. Nem sikerült, pedig Magyarországon is fontos lenne a nemek közötti munka­erőpiaci egyenlőség előmozdítása.

Hiába vetették fel a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) képviselői a kormány és a versenyszféra konzultációs fórumain több alkalommal, hogy hamarosan lejár a határideje a munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló, 2019-ben elfogadott uniós irányelv átültetésének, augusztus 2-ig nem történt semmi. Hercegh Mária, a MASZSZ nőtagozatának vezetője szerint míg más tagállamokban azon dolgoznak, hogy a minimálisan előírt 10 nap helyett akár 30 nap apasági szabadságot vezessenek be, a magyar kormány mintha megfeledkezett volna jogalkotási kötelezettségéről.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter Gurmai Zita MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére azt válaszolta, hogy jelenleg az irányelv átültetésével kapcsolatos „kodifikációs előkészítő munkánál” tartanak. A parlament őszi ülésszakának törvényalkotási programja szerint a kormány novemberben készül benyújtani az irányelvnek megfelelő törvényjavaslatot, amelyet decemberben fogadnának el, azaz legkorábban jövő év elejétől lépne hatályba. Magyarország egyébként nincs egyedül a késlekedéssel. Az Európai Bizottságtól azt az információt kaptuk, hogy egyelőre nyolc tagállam értesítette őket az irányelv teljes, hét pedig a részleges átültetéséről. Magyarország és 11 másik tagállam még nem fogadott el átültető jogszabályt, vagy nem tájékoztatta erről az implementációt felügyelő Bizottságot.

Szabadságot az apáknak

Az irányelv magyar sajtóban is tárgyalt újdonsága, hogy első alkalommal vezet be európai minimumszabályt az apáknak a gyerek születése körüli időszakban járó szabadságra. Minden tagállamnak legalább 10 munkanap apasági szabadságot kell biztosítania úgy, hogy az erre az időre eső díjazás elérje a betegszabadság idején kapott fizetés mértékét. Magyarországon jelenleg öt munkanap pótszabadság jár az apáknak a gyerek születése utáni második hónap végéig, e napok után az apa a fizetése 100 százalékának megfelelő távolléti díjra jogosult. Az apasági szabadság díjazásában tehát meghaladjuk az európai minimumot, a szabadság időtartamát viszont legalább a duplájára kellene emelni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk