Arcfelismerés és mesterséges intelligencia a magyar határokon?

  • narancs.hu
  • 2018. november 21.

Belpol

High-tech védelmi rendszert tesztelnek a kerítésnél.

Online regisztráció, befotózott önarckép, beszkennelt dokumentumok előzetes feltöltése, alapos és részletes kérdőív kitöltése, webkamerás interjú egy animált határőrrel – így néznének ki az utazási előkészületek, ha egyszer a jövőben bevezetnék a most tesztelés alatt álló arcfelismerő, mesterséges intelligencián alapuló határvédelmi rendszert, mutatja be a Qubit.

Az iBorderCtrl nevű kísérleti verzióját a napokban kezdték tesztelni a szerb-magyar határon, írják. A tesztüzemet Tompán az átkelőhelyen kezdték el, ám ez természetesen nem része a hivatalos határellenőrzésnek: egy közúti átkelőhelyen, elkülönítve és önkéntes alapon zajlik a tesztelés. Rajtunk kívül még Görögországban és Lettországban álltak neki a kísérleteknek.

A hivatalos tesztelés augusztusig tart, de a karácsonyi csúcsidőszakban például felfüggesztik a próbaüzemet, amelyet egyébként válogatott és speciálisan erre a feladatra képzett határrendészek végeznek.

A Qubitnek Katarzyna Kolanko, az Európai Bizottság sajtósa beszélt a projektről, amelynek célja, hogy növeljék a hatékonyságot Európa külső határain. A projektre 4,5 millió eurót biztosít az EU Horizon 2020 kutatási és innovációs programja, és ha a tesztüzem sikeresen záródik, akkor majd az Európai Bizottság értékeli a technológiát. A döntés, hogy bevezetik-e, majd a tagállamokon áll. Az esetlegesen működésbe lépő jövőbeli rendszer használatához valószínűleg az EU-s jog alapján az utazó hozzájárulása is szükséges lenne, írják.

A rendszer egyik fontos eleme a mikro-arckifejezéseket is elemző, hazugságvizsgálóhoz hasonlítható szoftver, a részletekről azonban még nem sokat árulhattak el az illetékesek. A programot viszont már most bárki elérheti és tesztelheti.

Figyelmébe ajánljuk