Átláthatatlanul gazdálkodott az SZFE az ÁSZ szerint

  • narancs.hu
  • 2021. április 26.

Belpol

A számvevőszék üdvözli a „tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítését”.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vagyongazdálkodása 2018-2019-ben, valamint 2020-ban a fenntartóváltás időpontjáig nem volt átlátható és elszámoltatható. Az SZFE vezetése nem biztosította a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét” – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A szervezet 2015 és 2019 között háromszor ellenőrizte a Színház- és Filmművészeti Egyetem gazdálkodását, és a közlemény szerint gazdálkodási törvénysértéseket és korrupciós veszélyt dokumentált. A mostani ellenőrzést az indokolta, hogy az SZFE fenntartói jogait közérdekű vagyonkezelő alapítvány vette át. Az ÁSZ azt vizsgálta, hogy az egyetem a fenntartóváltás előtt a jó gazda gondosságával kezelte-e a rá bízott nemzeti vagyont.

Úgy találta, hogy az egyetem 2018-ban és 2019-ben nem szabályszerűen alakította ki a vagyongazdálkodás kereteit, „az alkalmazott számlarend nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal”, és az SZFE korábbi vezetése „nem alakította ki a szabályszerű könyvvezetés és vagyongazdálkodás alapvető feltételeit”.

2020-ban a fenntartóváltás fordulónapjára nem készült záró beszámoló és leltár a vagyonelemekről.

Az ÁSZ csak azért nem kezdeményezett munkajogi eljárást a szabálytalanságok miatt, „mert az előző kancellár foglalkoztatási jogviszonya időközben megszűnt”.

A számvevőszék szerint az egyetemen a kancellári rendszer bevezetése után sem javították ki a korábban feltárt szabálytalanságokat, ezért – vonja le a következetést Pulay Gyula felügyleti vezető – „a nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése”.

A modellváltás miatt az ÁSZ nem fogalmazott meg javaslatokat, ahogy ilyenkor szokott, hanem levelet írt az egyetemet fenntartó kuratórium elnökének, arról,  vegye számba pontosan a rendelkezésre álló vagyont, és hasznosítsa az ellenőrzés megállapításait. 

 

Figyelmébe ajánljuk