Átment a parlamenten a győri polgármesterre szabott törvény

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. március 10.

Belpol

Már nem összeférhetetlen az orvosi munka a polgármesterséggel. Mert a Fidesznek lett egy polgármestere, aki orvos.

Nincs többé akadálya annak, hogy Dézsi Csaba András, a január végén győri polgármesterré választott fideszes politikus kardiológusként is praktizáljon. Kedden ugyanis az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta a lex Dézsiként emlegetett törvénymódosítást, amely feloldja az összeférhetetlenséget. Mint ismert, a 2010 és 2014 közötti ciklusban a Fidesz szigorította a választott politikusokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat, amit most enyhítettek.

A kedden elfogadott módosítás szerint a háromezernél több lakosú települések főállású polgármesterei - az alapellátás kivételével - a jövőben létesíthetnek egészségügyi tevékenységre irányuló jogviszonyt. Az erről szóló, az önkormányzati törvényt módosító javaslatot - amelyet kormánypárti képviselők, Gulyás Gergely (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Bajkai István (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP) terjesztettek elő -  133 igen szavazattal, 56 nem ellenében fogadta el a parlament.

Dézsi Csaba András plakátja a kampányban

Dézsi Csaba András plakátja a kampányban

Fotó: Sióréti Gábor

A törvénymódosítás az önkormányzati képviselőkre és a képviselő-testületek bizottságainak nem képviselő tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon is változtatott. Így a jövőben lehetnek az állam által alapított vagy tulajdoni részesedésével működő gazdálkodó szervezetek felügyelőbizottságának vagy ügyvezetésének tagjai.

Rendezték továbbá azt a helyzetet, hogy - mint azt a részletes indoklásban írták - az önkormányzati választások után a listán mandátumot szerzett képviselők gyakran nem veszik át megbízólevelüket. A kormánypártok álláspontja szerint az önkormányzat későbbi zavartalan működését veszélyeztetheti, a választói akarat csorbítását eredményezheti, ha képviselői hely üresedése esetén ők akkor sem válhatnak képviselővé, ha a listán már nem szerepel jelölt. Az ilyen esetek elkerülése érdekében lehetővé tették nekik a későbbi önkormányzati képviselővé válást.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.