Átvezényléssel fenyegetik az ügyeletet nem vállaló érdi háziorvosokat

  • narancs.hu
  • 2024. január 19.

Belpol

Egy levél listázással is fenyegette azokat a háziorvosokat, akik nem vállalnak ügyeletet az új rendszerben. 

Mint arról beszámoltunk februártól Pest megyében is bevezetik az új háziorvosi ügyeleti rendszert, ennek eredményeként pedig a több mint 50 ügyeleti pontból csak 11 marad, ahol egész éjjel lesz ellátás, gyermek háziorvosi ügyelet pedig mindössze 3 városban lesz. 

A Népszava most ezzel kapcsolatban azt írja, a laphoz eljutott levél szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) helyi telepének munkatársa azzal fenyegeti az érdi háziorvosokat, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők, a feladatot negligálókat pedig összeírják és a névsorukat „leadják”, bár hogy pontosan hová és mi célból, arra nem tér ki a levél.

A lap azt írja, a háziorvosook korábban is kaptak már fenyegetéseket az új ügyeleti rendszerrel kapcsolatban. Hol azzal próbálják rávenni a feladatra az ügyeletet negligálókat, hogy akár ötmillió forintos pénzbírságot kaphatnak, vagy azzal, hogy elvesztik a praxisaikat, ha sokat makacskodnak.

Arra a kérdésre, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kapott-e tájékoztatást arról, hogy valóban vezénylik-e megyehatáron túl, illetve listázzák-e az ügyeletet elutasító háziorvosokat, Keczéry Attila, a MOK titkára, a szervezet Háziorvosi Csoportjának vezetője azt felelte, az OMSZ-tól semmiféle adatot nem kapnak, így például a MOK sem tudja pontosan, hányan szerződtek vagy tagadták meg a feladatot. Azt azonban elárulta, hogy ügyelettel kapcsolatos jogi problémákkal egyre többen fordulnak a kamarához, és hogy bár a becsléseik szerint jóval meghaladja az ezret az ügyeleti ellátásban részt nem vállaló háziorvosok száma, egyelőre senki ellen nem indítottak eljárást

A MOK úgy tudja, Vas megyében például összesen két háziorvos vállalta az ügyeletben való részvételt, Pest megyében pedig az elmúlt napokig senki sem írta alá az OMSZ által ajánlott szerződést. Úgy tudni, több megyében is csak addig helyezték nyomás alá az ott praktizálókat, míg meglett az ügyelet ellátásához szükséges létszám.

A MOK titkára azt is elmondta, hogy amióta elindult az új ügyeleti rendszer megyéről megyére haladó bevezetése, változtak a jogszabályok is, mert míg a korábban szerződőknek csak járáson belül kellett ügyeletet vállalniuk, a múlt év végétől már a megye bármelyik ügyeleti pontjára áthelyezhetők a szerződött háziorvosok, a kamara ezért egységesítené a mentőkkel kötött szerződéseket az ország összes megyéjében. 

Keczéry arra is felhívta a figyelmet, hogy a halottszemle szabályai is változtak, és bár egy tanfolyam elvégzése után már mentőtisztek is végezhetnek halottvizsgálatot, eddig csak nagyon kevés mentőtiszt végezte el a szükséges képzést. A háziorvosoknak viszont több adminisztrációval jár majd a halottvizsgálat, egy OMSZ-utasítás szerint pedig a mentősöknek törekedni kell az elhunyt háziorvosának bevonására a halottvizsgálatba, s csak az ügyeleti időben végezze azt az ügyeletes orvos vagy a mentőtiszt.

Az új ügyeleti rendszerről és az OMSZ nyomásgyakorlásáról korábban több szakember beszélt lapunknak:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk